sporno postupanje

Policija reagirala na objavljenu snimku uhićenja čovjeka koji je spasio Trnje od poplave, tvrde da navodi na krivi zaključak

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 28.07.2020 19:06
  • Objavljeno 28.07.2020 u 18:53
Tihomir Blagus

Tihomir Blagus

Izvor: Facebook 'Trnje - na posljednjoj liniji obrane' / Autor: CROPIX/ Facebook 'Trnje - na posljednjoj liniji obrane'

Policija uprava zagrebačka je reagirala na pisanje medija i snimku uhićenja Tihomira Blagusa, koji je za vrijeme nevremena, u subotu, što je uzrokovalo poplavu u nekim dijelovima grada provalio u objekt Hrvatskih voda i otvorio odvodni kanal prema Savi pa se voda povukla iz Trnja. To je drugo priopćenje PUZ-a u istom danu vezano uz ovaj događaj. U objavi za javnost objavili su kronologiju događanja kako je oni vide te su upozorili da je svako snimanje policajaca prilikom intervencije nezakonito

Vezano za javno objavljenu snimku o postupanju policije tijekom događaja koje se dogodio prije tri dana istaknuli su kako je Policijska uprava zagrebačka (PUZ) 25. srpnja 2020. godine oko 12.20 sati zaprimila dojavu o provali u objekt javnog poduzeća „Hrvatske vode“ na adresi u Zagrebu, Trnjanski nasip.

Na mjesto događaja, nakon dolaska policijskih službenika i tijekom provođenja potrebnih službenih radnji, došao je 54-godišnjak koji je snimao postupanje policijskih službenika na mjestu događaja gdje je bilo potrebno provesti očevid, a što su mu policijski službenici zabranili, navode iz policije.

Na izdana mu upozorenja, tvrde, on je nastavio sa snimanjem mjesta događaja nakon čega mu je izdana i naredba da preda mobitel. Nakon predaje mobitela, udaljio se na primjerenu udaljenost da bi potom ponovno pokušao ući upućujući policijskim službenicima vulgarne psovke.

'Na upozorenja da se primiri se oglušio te zamahivao rukama u smjeru policijskog službenika. Na naredbu koja je uslijedila nakon upozorenja da prestane s protupravnim ponašanjem također se oglušio zbog čega su nad njime uporabljena sredstva prisile što je trajalo nekoliko sekundi, a što je prikazano na fotografiji, dok je njegovo protupravno ponašanje, koje je tome prethodilo, trajalo desetak minuta', navode iz PUZ-a.

Nakon što je upozoren da će zbog narušavanja javnog reda i mira biti priveden u službene prostorije kažu da je 54-godišnjak i dalje nastavio s opisanim ponašanjem, oglušio se na naredbu zbog čega su ga policijski službenici, radi pružanja aktivnog otpora, uz uporabu sredstava prisile priveli u službene prostorije.

Tihomir Blagus

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Prilikom uporabe sredstava prisile nitko od sudionika nije ozlijeđen. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je potvrđena sumnja da je 54-godišnjak, pod utjecajem alkohola (0,88 g/kg), počinio prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega su policijski službenici podnijeli optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu', poručuju iz PUZ-a.

Ujedno, upozoravaju da snimanje policijskog službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti od strane građana audio - video uređajem, bez njegove izričite privole, predstavlja kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka budući da za takvu obradu osobnih podataka ne postoji pravni temelj niti zakonita svrha, kao što je i zabranjeno snimati mjesto događaja.

'Javno objavljena snimka i fotografija prikazuje sam kraj policijskog postupanja, odnosno uskraćuje osobu za uvid u cjeloviti događaj. Takvim se načinom nameće javnosti nevjerodostojan uvid u cjelokupnu situaciju i navodi na krivi zaključak. Tome u prilog govori i činjenica da je predmetni gospodin u medijskim nastupima izjavio da je došlo do naguravanja između njega i policijskih službenika te da su policijski službenici tijekom provođenja prekršajne obrade bili korektni prema njemu i da se s njima međusobno šalio', naveli su na kraju iz PUZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!