TORINO - LIONE

Policija rastjerala borce protiv gradnje tunela ispod Alpa

27.06.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Prosvjednici ne žele gradnju tunela dugog 54 km ispod Alpa za superbrzu prugu Torino – Lione

Policija je danas probila obruč prosvjednika koji su sprečavali početak gradnje tunela ispod Alpa te prostor ustupila tvrtki koja treba početi radove 30. lipnja. U sučeljavanju policije i prosvjednika ozlijeđeno je 30-ak ljudi. Oko 2.500 policajaca, najprije suzavcima, a zatim i fizičkim sukobom rastjeralo je prosvjednike. 'Oslobođeni' prostor pokraj mjesta Maddalena di Chiomonte policija je predala tvrtki koja će tu početi radove na gradnji 54 kilometra dugog tunela za prugu dugu 255 km kojom će prometovati superbrzi vlakovi koji će spajati Torino i Lione.

Prosvjednici zvani No-Tav (protivnici izgradnje tunela za superbrze vlakove) drže da će pruga i superbrzi vlakovi uništiti okoliš te kako novi tunel nije potreban i da bi se trebalo koristiti stare tunele. Golemi tunel dug 54 kilometra najskuplji je projekt, a vrijedan je čak 14 milijardi eura. Još nije sasvim sigurno koliko će Italija, a koliko Francuska uložiti novca u ostvarenje pruge kojom će vlakovi putovati brzinom od 300 kilometara na sat i spajati dva grada za samo sat vožnje. Danas vlakovima treba tri puta više vremena za prelazak 255 kilometara. Računa se da bi Italija trebala uložiti 67 posto vrijednosti projekta, a ostalo Francuska.

Taj će pravac spajati superbrzu prugu do Pariza te do Milana i dalje prema Trstu.

'Država ne može pokleknuti pred prosvjednicima', izjavio je ministar za promet Altero Matteoli naglasivši da je projekt jedan od prioritetnih.

'Izgubili smo jednu bitku, ali ne i rat', izjavio je čelnik prosvjednika No-Tav Alberto Perino najavljujući nove prosvjede i blokade gradilišta. Pruga Torino – Lione trebala bi biti dovršena 2020. godine.