POKRET INDIGNADOS

Policija rastjerala 45.000 prosvjednika na ulicama Madrida

13.05.2012 u 20:55

Bionic
Reading

Samo u Madridu policija je izvijestila da je bilo oko 45 tisuća prosvjednika, dok organizatori tvrde da riječ o barem stotini tisuća ljudi

Nekoliko desetaka tisuća ljudi u osamdeset gradova diljem Španjolske okupilo se u subotu kako bi protestirali zbog loše ekonomske situacije u zemlji. Samo u Madridu policija je izvijestila da je bilo oko 45 tisuća prosvjednika, dok organizatori tvrde da riječ o barem stotini tisuća ljudi. Pokret Indignados, koji je zaslužan ne samo za prosvjede u Španjolskoj, već i drugdje u svijetu, pokrenut je prije godinu dana, tako da je ovogodišnji prosvjed bilo i svojevrsno obilježavanje prve godišnjice postojanja.

Tijekom prosvjeda uzvikivala se parola 'Kažu da je demokracija, ali nije', a ulice su u Madridu bile blokirane dok su prosvjednici išli prema trgu Puerto de Sol koji su planirali zauzeti, no nakon ponoći policija ih je ipak uspjela rastjerati. Prosvjed je osiguravalo oko dvije tisuće policajaca.

Pokret Indignados formiran je kao reakcija, odnosno pobuna zbog ekonomske krize u toj zemlji. Podsjetimo, nezaposlenost mladih do 25 godina u Španjolskoj iznosi pedeset posto, što je najviša stopa u zemljama eurozone.

Manji prosvjedi zabilježeni su i u Londonu, Lisabonu, Frankfurtu i Tel Avivu.