pretresi u tijeku

Barišić i Grgić uskoro ostaju bez saborskog imuniteta; Uskok tražio skidanje imuniteta još jednom HDZ-ovom gradonačelniku i zastupniku, ali ne zbog istog slučaja

17.09.2020 u 09:27

Bionic
Reading

Rano jutros policija je s nalogom za pretres upala u stan predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, a njegov odvjetnik potvrdio je da je uhićen. Akcijom je obuhvaćen i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić (HDZ), gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP), a zahtjev za skidanjem saborskog imuniteta u posljepodnevnim je statima stigao za još jednog HDZ-ovog gradonačelnika, ujedno i saborskog zastupnika, ali nevezano za ovaj slučaj

Više je osoba privedeno u policijskoj akciji koja traje od ranog jutra, a među njima je i predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević.

Privođenje Dragana Kovačevića Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Policija je rano jutros upala u stan Dragana Kovačevića s nalogom za pretres, a da su istovremeno policijske ekipe došle u prostorije Janafa. Riječ je o zajedničkoj akciji policije i USKOK-a, kojom je, uz predsjednika uprave Janafa, obuhvaćeno još desetak osoba, uključujući gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića (HDZ) I gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića (SDP).

Obojica su saborski zastupnici te je još jutros u Hrvatski sabor stigao zahtjev za skidanje njihovih imuniteta. U međuvremenu je stigao iz Uskoka zahtjev za kidanje imuniteta još jednom saborskom zastupniku.

Za N1 potvrđeno da je riječ o gradonačelniku Požege i zastupniku HDZ-a Darku Puljašiću. Nije međutim riječ o istom slučaju kao kod Barišića i Grgića, već o nastavku kaznenog postupka iz 2018.

U međuvremenu je u medije iscurio popis imena 13-torice osumnjičenih.

U međuvremenu je u četvrtak poslijepodne stigao zahtjev za skidanjem imuniteta za još jednog HDZ-ovog gradonačelnika i saborskog zastupnika, javlja N1.

Prema neslužbenim informacijama, šefa Janafa i ostale privedene osobe tereti se za razna pogodovanja prilikom dodjele milijunskih poslova. Dragana Kovačevića istražitelji sumnjiče i za primanje mita.Navodno ga terete da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa jedne tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna. Uhićen je i šef te tvrtke.

Ivo Farčić Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

No Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić kazao je da mu se na teret stavlja tek trgovanje utjecajem: On je formalno uhićen, na teret mu se stavlja trgovanje utjecajem. On nije još ni pozvan da se izjasni o krivnji, još nije ta faza postupka.

Priopćenje Uskoka

U tijeku su uhićenja i provođenje dokaznih radnji pretraga kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. (17. 9. 2020.)

Navedene aktivnosti provode se u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

MUP ne otkriva imena

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić potvrdila je Hini da je 'rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba'.

No u policiji pritom nisu željeli govoriti ni o kakvim imenima.

'Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem što ga policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije', ističe Mandić.

Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provoditi pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka.

Nakon što osumnjičenici budu ispitani, USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

S obzirom na objave identiteta pojedinih osoba u sredstvima javnog priopćavanja, za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad predsjednikom uprave jednog trgovačkog društva, dok je u odnosu na dvojicu čelnika jedinica lokalne samouprave putem DORH-a zatraženo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele daljnje zakonom predviđene radnje.'

Afera povezana s tvrtkom iz Ivanić Grada?

Kako doznaje Večernji, istragom je obuhvaćena i tvrtka Elektrocentar iz Ivanić Grada.

'Spreman sam odgovarati na sva pitanja. Smatram da nisam napravio nikakavo inkriminirano djelo. Moj rad nije narušio bilo kakve pozitivne zakone Republike Hrvatske. Tvrtka koja je spomenuta je pozitivna tvrtka, imamo EU projekte. Uz interne i eksterne kontrole, radimo dobar posao', rekao je Dražen Barišić novinarima u Hrvatskom saboru.

Rano jutros djelatnici USKOK-a ušli su u prostorije VG Vodoopskrbe i gradske uprave te zapečatili urede i provode izvide, potvrđeno je za portal VG danas iz nekoliko izvora.

  • +7
Dražen Barišić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema prvim informacijama, predmet izvida je projekt Aglomeracija Velike Gorice te se oduzimaju dokumenti vezani uz ovaj projekt.

'Budući da je u nekim medijima objavljena informacija o uhićenju gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, ovim putem službeno demantiramo navedenu informaciju', potvrdili su iz gradske uprave.

  • +2
Djelatnici USKOK-a jutros ušli u prostorije VG Vodoopskrbe i gradske uprave Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

'Vozim se prema Zagrebu, policija me nije privela, a Dragana Kovačevića sam sreo možda jednom u životu', rekao je Barišić za N1.

Skidanje imuniteta

N1 javlja i da je u Hrvatski sabor stigao zahtjev za skidanjem imuniteta Barišiću te SDP-ovcu Vinku Grgiću, gradonačelniku Nove Gradiške.

  • +2
Vinko Grgić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics potvrdio je za 24sata da je od DORH-a informiran kako će u Sabor stići zahtjev za skidanje imuniteta dvojici zastupnika, ali trenutno ti zahtjevi nisu stigli. Jankovics kaže da mu imena zastupnika nitko još nije rekao. Očekuje da će sve biti poznato za sat vremena. Najavio je i kako okuplja kvorum da bi se danas mogla održati sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a vjeruje da će se održati oko 17 ili 18 sati.

Vinko Grgić kaže da je za akciju doznao preko medija i da je malo zbunjen te da ne zna o čemu se radi.

"Gospodina Kovačevića samo znam, bili smo prije par godina na kavi u nekom društvu, ali ni njegov broj nemam. Grad Nova Gradiška nema nikakvih odnosa s Janafom, možda neke male naknade... ne postoje nikakvi odnosi grada ni Vinka Grgića gradonačelnika s Janafom", kazao je Grgić za N1.

"Iznenađen sam zbog svega skupa, moram vidjeti gdje se trebam informirati, gdje trebam otići, ja sam sustavu na raspolaganju", rekao je.