Australija

Policija pretresla nacionalnu televiziju zbog priča iz Afganistana

05.06.2019 u 10:12

Bionic
Reading

Australska policija u srijedu je pretresla urede nacionalne televizije zbog objavljenih vijesti iz 2017. kojima se optužuju australske specijalne snage za ubojstva u Afganistanu.

U nalogu za pretres spominju se imena dvojice istraživačkih novinara koji su radili na pričama poznatima kao 'Podaci iz Afganistana' za Australian Broadcasting Corporation (ABC), izvijestio je ABC.

Izvršni direktor ABC-a David Anderson rekao je da je pretres 'ozbiljan potez i budi opravdanu zabrinutost za slobodu medija', kao i za javni interes za pitanja nacionalne sigurnosti i obrane.

Australska federalna policija (AFP) navodi da je pretres obavljen zbog 'navodne objave tajnih materijala', a demantira da on ima poveznice sa sličnom akcijom dan ranije.

Federalna policija u utorak je u Canberri pretražila dom novinarke News Corp Australie, Annike Smethurst koja je pisala o vladinim planovima da poveća moć špijunskim agencijama.

Australsko udruženje novinara poručilo je da je pretres 'pretjeran napad na slobodu govora koji teži kažnjavanju novinara za izvještavanje o legitimnoj vijesti koja je očigledno u javnom interesu'.