afera Qatargate

Policija pretražila urede dvojice zastupnika u Europskom parlamentu

06.06.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Belgijska policija je u utorak pretražila urede dvojice zastupnika u Europskom parlamentu optuženih za korupciju u skandalu "gotovina za utjecaj" nazvanom Qatargate.

Prema dvojici svjedoka, nekoliko je policajaca pretražilo urede talijanskog zastupnika Andree Cozzolina i belgijskog zastupnika Marca Tarabelle oko podneva na 15. katu zgrade parlamenta Altiero Spinelli, doznaje Politico.eu.

Eric Van Duyse, glasnogovornik belgijskog saveznog tužitelja, potvrdio je da su novi pretresi obavljeni u utorak u parlamentu. Vlasti su optužile obojicu zastupnika u Europskom parlamentu da su povezani s navodnim lancem podmićivanja koji uključuje zemlje poput Katara i Maroka.

Tarabella je nedavno nastavio raditi kao europarlamentarac nakon što je proveo mjesece u zatvoru i kućnom pritvoru između veljače i svibnja ove godine. Njegov ured, koji je policija zapečatila zajedno s Cozzolinovim u veljači, sada je ponovno otvoren kako bi mu se omogućilo obavljanje zastupničkog posla.

Cozzolino se, međutim, još uvijek žali na svoje izručenje Belgiji iz Italije, a njegov je ured ostao zapečaćen nakon novih racija u utorak.

Oba zastupnika u Europskom parlamentu izbačena su iz svoje skupine Socijalista i demokrata nakon uhićenja i cijelo su vrijeme tvrdili da su nevini.

Do razvoja događaja je došlo u trenutku kada se činilo da zamah iz istrage Qatargatea nestaje, a svi glavni osumnjičenici osim Cozzolina i navodnog kolovođe Piera Antonija Panzerija oslobođeni su iz zatvora i kućnog pritvora.

Druga aktualna europarlamentarka optužena za korupciju u skandalu, Eva Kaili, pokušava organizirati malo vjerojatan politički povratak.

Tiskovna služba parlamenta odbila je komentirati racije, samo napomenuvši da "u potpunosti surađuje s pravosudnim tijelima".