NEMIRI U HONG KONGU

Policija palicama rastjerala sukobljene prokineske i protuvladine prosvjednike

14.09.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Hongkonški policajci rastjerali su u subotu palicama sukobljene prokineske i protuvladine prosvjednike na više lokacija u gradu, pritvorivši nekoliko ljudi.

Prosvjedi su bili bitno manje nasilni nego prethodnih tjedana kada su protuvladini prosvjednici napali parlament i Ured za vezu s Kinom, simbol kineske vladavine, razbijali postaje metroa i palili vatre na ulicama. Policija je tada reagirala suzavcima, gumenim mecima i vodenim topovima.

U petak je prosvjedovalo samo nekoliko stotina ljudi.

>>> 'I Kina je, poput Jugoslavije, spremna financirati firme gubitaše, ali postoji jedna značajna razlika'

"Moramo i dalje izlaziti kako bismo poručili vladi da odgovori na naših pet zahtjeva, ili će misliti da pristajemo na povlačenje (zakona o izručenju)", rekla je prosvjednica Mandy (26).

Protuvladine prosvjede izazvao je taj sada povučeni prijedlog zakona i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi također su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti.

Ostala četiri zahtjeva su da se više ne koristi riječ "neredi" za prosvjedne skupove, oslobađanje svih prosvjednika, neovisna istraga o policijskom nasilju i pravo stanovnika Hong Konga da biraju svoje vođe.

Prijedlog zakona o izručenju omogućio bi da se ljude izručuje u matičnu Kinu radi suđenja na sudovima koje kontrolora Komunistička partija, unatoč tome što Hong Kong ima vlastiti pravosudni sustav.

Hong Kong je vraćen Kini 1997. po formuli "jedna zemlja, dva sustava" koja jamči slobode koje nemaju građani matične Kine.

Kina tvrdi da je Hong Kong sada njezino unutarnje pitanje, da poštuje načelo "jedna zemlja, dva sustava" i niječe da se miješa u njegova unutarnja pitanja.

Kina želi ugušiti prosvjede prije obilježavanja 70. godišnjice utemeljenja Narodne Republike Kine 1. listopada. Optužuje strane sile, posebice SAD i Britaniju, da potiču prosvjede.