IZVANREDNA PRESICA

Policija otkrila tko je ubio kontroverznog bankara Ibrahima Dedića

30.01.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Osnovano se sumnja da je 49-godišnji državljanin Hrvatske, Nizozemske i Švicarske, zajedno s još dvojicom nepoznatih počinitelja, na zagrebačkoj Peščenici ubio Ibrahima Dedića (51), doznaje se na današnjoj izvanrednoj presici Policijske uprave zagrebačke, održanoj povodom uhićenja i dovršenog kriminalističkog istraživanja nad osumnjičenim za ubojstvo kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, vlasnika Promdei banke, u srpnju 1999. godine

Jutarnji list piše da se osumnjičeni zove Tomislav Viktor Basa i da se na ispitivanju u kriminalističkoj policiji branio šutnjom te je odbijao bilo kakvu komunikaciju s istražiteljima. Prema istom izvoru, Basa je rođen u Švicarskoj, a bio je sudionik Domovinskog rata i pripadnik nekoliko profesionalnih postrojba HV-a.

Na konferenciji za novinare povodom razrješenja zločina od prije 21 godinu govorili su Zvonimir Petrović, voditelj Službe općeg kriminaliteta i Miroslav Topić, voditelj Odjela za krvne delikte.

Tijekom dugotrajne i složene kriminalističke istrage uhićene su u srijedu dvije osobe, no jedna je puštena na slobodu jer nije utvrđena povezanost s ubojstvom.

  • +12
Ibrahim Dedić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Belosevic/PIXSELL

Osumnjičena osoba do sada nije evidentirana kao počinitelj kaznenih djela, rekao je Petrović, dodajući da se krim istraga nastavlja s ciljem identifikacije još dvojice osumnjičenih.

Uz uhićenog 49-godišnjaka, koji prema policijskim podacima već desetak godina ne živi u Hrvatskoj, za ubojstvo vlasnika Promdei banke osumnjičena su još dvojica nepoznatih počinitelja.

Uhićena osoba živjela je zadnjih desetak izvan Hrvatske, a prilikom uhićenja reagirala je 'prilično hladno'.

Podsjetimo, Dedić je likvidiran u večernjim satima 3. srpnja 1999. godine hicima iz pištolja na stubištu svoje zgrade u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu. Jedan egzekutor je tada ranio drugoga, pa je ostao i njegov krvavi trag, ali sve dosad se nije otkrilo tko je ubio bankara kojeg je samo nekoliko mjeseci prije ranio nepoznati počinitelj. Jutarnji list u srijedu je objavio da su uhićena dvojica starijih muškaraca koja se dovode u vezu s neposrednim izvršenjem ubojstva Ibrahima Dedića.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare zagrebačke policije, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti izvijestila je da su razriješena sva ubojstva i pokušaji ubojstava koji su se 2019. i 2018. godine dogodili na zagrebačkom području.