PRIJETI MU PET GODINA ZATVORA

Policija otkrila tko je prijetio smrću SDP-ovcu Hajdukoviću

25.04.2017 u 13:33

Bionic
Reading

Osječka policija krajem prošlog tjedna otkrila je tko je prijetio saborskom zastupniku i SDP-ovom međunarodnom tajniku Domagoju Hajdukoviću. Počinitelj je završio u pritvoru, a slučaj je preuzelo Općinsko državno odvjetništvo

Hajduković je prije više od deset dana prijavio da mu se prijeti smrću, a prošli tjedan policija je privela počinitelja.

'Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 38-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo prijetnje te je 21. travnja u poslijepodnevnim satima predan pritvorskom nadzorniku', potvrdili su za tportal iz PU osječko-baranjske.

Slučaj sada preuzima Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, koje je zaduženo za eventualno podizanje optužnice ili njezino odbacivanje.

Prema Kaznenom zakonu, 'tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine'.

Međutim Hajduković je saborski zastupnik, a prijetnje su mu, kako doznajemo, upućene zbog njegova rada u Saboru. Stoga bi se na njega, dođe li do podizanja optužnice, mogao primijeniti drugi članak Kaznenog zakona, koji propisuje i oštriju kaznu. 'Ako je kazneno djelo prijetnje počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili u vezi s njezinim radom ili položajem, ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema odvjetniku u obavljanju njegove djelatnosti, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina', stoji u Kaznenom zakonu.

Da je počinitelj pronađen, potvrdio je za tportal i sam Hajduković. 'Za mene je ta priča, nadam se, završena', kazao nam je kratko Hajduković.

Hajduković je prijetnje, koje je dobio preko Facebooka, prije desetak dana odmah prijavio policiji.

Domagoj Hajduković prije koji mjesec imenovan je međunarodnim tajnikom SDP-a, a od prošlog tjedna je i SDP-ov kandidat za osječko-baranjskog župana.