MITO U GOSPODARSKOM POSLOVANJU

Policija objavila detalje oko četvero uhićenih u aferi GSKG, poduzetnik Jurinić pušten na slobodu

18.06.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije objavilo je u petak detalje oko četvero uhićenih u tzv. aferi GSKG, osumnjičenih za primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju. Za trojicu se traži određivanje istražnog zatvora dok je trećeokrivljeni Mario Jurinić, kako je jučer najavio za HTV njegov odvjetnik Petar Petrović, jutros pušten na slobodu

Policija nije navela imena, no poznato je da su uhićeni Neven Blažević, šef Dispečerskog centra za hitne popravke u Sektoru tehničkih poslova pri Gradskom stambeno-​komunalnom gospodarstvu (GSKG) u vlasništvu Zagrebačkoga holdinga, direktor tvrtke Exact Slaviša Veljković, vlasnik Skela Gradnje Davor Režek i direktor Kum-gradinga Mario Jurinić.

Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57, 51 godinu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno, zbog sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, a ostali osumnjičeni kaznena djela davanja mita u gospodarskom poslovanju.

Sumnja se da su od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, osumnjičeni 54-godišnjak, kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba te ujedno i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima, a koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, s ostalim osumnjičenima dogovorio da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva, da će požurivati naplatu računa i osigurati pružanje drugih usluga, pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, a na što su oni pristali.

  • +21
Uhićenja u GSKG-u Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osumnjičeni 54-godišnjak je, koristeći svoj položaj, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi, na različite načine pogodovao određenom broju trgovačkih društava i obrta koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama. Ta pogodovanja su se očitovala kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača, kako bi vlasnici prijavljenih društava potom mogla prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu, dogovora kod pripreme postupaka izravnog ugovaranja, prioritetnog angažiranja kod hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge subjekte s liste sposobnih izvođača gradskog trgovačkog društva te kroz prioritetnu naplatu izvedenih radova, u odnosu na maksimalni zakonski rok i druga trgovačka društva i obrte.

  • +4
Policija i Uskok upali u GSKG Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pored navedenog sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, 54-godišnjak 49-godišnjaka obavještavao o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova, pokazivao mu ponude drugih ponuditelja kako bi ovaj mogao sačiniti povoljnije ponude i tako dobiti poslove te mu je korištenjem svog položaja i utjecaja dogovorio poslove i prije nego što bi bile pribavljene ponude drugih zainteresiranih izvođača, a za što je dogovoreno da će mu zauzvrat 49-godišnjak isplaćivati novčanu naknadu i obaviti rekonstrukciju njegovog stana, bez naplate usluge radova.

Isto tako, u travnju 2020. godine je omogućio zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije te je tijekom studenog 2020. godine ishodio da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Zauzvrat mu je 49-godišnjak obavio rekonstrukciju stana. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava', priopćila je policija.