zimsko računanje vremena

Policija najavila strože kontrole: Vozači, obavezno palite kratka svjetla i danju

  • Autor: V. Ma.
  • Zadnja izmjena 26.10.2018 11:51
  • Objavljeno 26.10.2018 u 11:32
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

S obzirom na nekoliko teških prometnih nesreća na našim prometnicama unazad nekoliko dana te početak zimskog računanja vremena, Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je u cilju zaustavljanja negativnog trenda čitav niz aktivnosti te je sudionicima u prometu uputilo sigurnosne savjete

MUP je najavio kako će u cilju zaustavljanja negativnog trenda u predstojećem razdoblju nastaviti s poduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa.

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno ondje gdje se učestalo krše prometni propisi.

Prilikom samog nadzora sankcionirat će se prometni prekršaji koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista i nepropisna uporaba mobitela.

Također, posebna pozornost usmjerit će se na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa svih osoba u vozilu), odnosno propisan smještaj djece u vozilima.

Budući da u nedjelju u noći na 28. listopada započinje zimsko računanje vremena, policija je podsjetila vozače na prometna pravila koja vrijede u tom razdoblju.

>>> Još tjedan dana pa pomičemo sat, spavat ćemo sat vremena dulje

Podsjetimo, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

  • +6
  • +3

Prometna nesreća u Ilici

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna, stoga policija apelira na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Zbog učestalih prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, policija sve sudionike u prometu upozorava da se pridržavaju prometnih propisa.

>>> Prije kretanja na put ove savjete nikako ne biste smjeli zanemariti

Policija posebice naglašava prilagodbu brzine kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, a naročito kod pojave prve kiše, te poziva na poštivanje ograničenja brzine kretanja i na nekonzumiranje alkoholnih pića prije i za vrijeme vožnje.

Pored toga, sudionici u prometu se pozivaju da prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, koriste zaštitnu kacigu te da se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu.

Vozači se pozivaju da, bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja te da se u slučaju umora pravovremeno zaustave, osvježe i odmore. Biciklisti se pak pozivaju da se propisno označe reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!