SUZAVCEM I VODENIM TOPOVIMA

Policija istjerala prosvjednike iz parka Gezi

15.06.2013 u 22:15

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je u subotu posljednje prosvjednike koji su ostali u malom parku Gezi i na Trgu Taksim da do nedjelje napuste te prostore, jer će u suprotnom narediti policijsku intervenciju. Netom nakon Erdoganovog obraćanja pristašama, vladine snage krenule su vodenim topovima i suzavcem na prosvjednike okupljene na trgu Taksim i u parku Gezi

Redovi policijskih snaga, pojačani oklopnim vozilima doslovce su okružili trg Taksim, a dio policajaca krenuo je i u park Gezi.

Kako javlja Al Jazeera, policija je prosvjednike uklonila iz parka Gezi. Policija ruši šatore, a buldožeri i kamioni čiste park.

Policijska akcija pokrenuta je netom nakon što je turski premijer Erdogan prosvjednicima priprijetio da da nedjelje napuste Taksim i park Gezi ili će ih od tamo otjerati sigurnosne snage.

'U nedjelju u Istanbulu imamo sastanak. Jasno sam rekao, ako trg Taksim ne bude prazan, snage sigurnosti će znati kako ga isprazniti', rekao je Erdogan pred više desetaka tisuća pristaša svoje stranke u predgrađu Ankare.

'Daljnje zadržavanje na tim mjestima više nema nikakvog smisla, jer se tim predmetom sada bavi pravosuđe. Ne znam što će sud odlučiti, ali u Istanbulu će biti organiziran referendum čije ćemo rezultate poštivati', dodao je.

Posljednjih dana Erdogan je više puta prijetio nasilnom evakuacijom prosvjednika s Trga Gezi.

Solidarnost za Taksim, glavna koordinacija udruga koje su zaposjele park, priopćila je u subotu da neće otići s tih položaja.