slučaj iz 2020.

Policija ga izvukla iz vlaka jer nije htio staviti masku, stigla odluka Europskog suda

19.01.2024 u 18:23

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava odbio je kao nedopuštenu tužbu hrvatskog državljanina kojeg je policija silom izbacila iz vlaka zato što nije želio nositi zaštitnu masku u vrijeme pandemije koronavirusa kada je to bilo obavezno, te je u odluci naveo da policijska primjena sile nije bila ni pretjerana ni nerazmjerna

Kako se navodi u odluci Europskog suda za ljudska prava, u lipnju 2020., u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, otac je ušao u vlak bez zaštitne maske sa svojim maloljetnim sinom koji je imao dvije i pol godine. U to vrijeme na snazi je bila odluka Stožera civilne zaštite RH da svi putnici u javnom prijevozu moraju nositi zaštitnu masku, jer u protivnom vozilo ne može prometovati. Osoblje vlaka i policijski službenik, koji je pozvan na intervenciju, zatražili su od oca da stavi zaštitnu masku ili napusti vlak, a on je to odbio i masku je stavio tek kada je vidio da mu se približavaju još dva policijska službenika. Budući da se i dalje odbijao iskrcati iz vlaka, te je policijskim službenicima pružao aktivan otpor, oni su prema njemu primijenili silu i iznijeli ga iz vlaka, a naknadno su protiv njega pokrenuli prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira i vrijeđanja policijskog službenika.

>>> Drama na zagrebačkom Glavnom kolodvoru; putnik nije htio staviti masku na lice; intervenirala policija

Otac i sin prigovorili su da je sila koju su policijski službenici upotrijebili protiv oca bila nerazmjerna i da istraga njihovih navoda o policijskom postupanju nije bila učinkovita, te da je nasilno uhićenje oca i zadržavanje sina u policijskoj postaji, bez da se itko o njemu brinuo, izložilo sina nečovječnom i ponižavajućem postupanju.

  • +3
Zaštitne maske u javnom prijevozu za vrijeme pandemije covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Europski sud je primijetio da se otac oglušio o jasnu naredbu policijskog službenika da se iskrca iz vlaka, te da je njegovo postupanje, odnosno odbijanje stavljanja zaštitne maske rezultiralo kašnjenjem vlaka od oko 30 minuta. Nakon što je otac obaviješten da će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak i primijenjena sila radi udaljenja iz vlaka, on se ponovno oglušio na policijske naredbe i počeo pružati aktivni otpor. Iz snimki iz vlaka jasno proizlazi da se držao za rukohvat u vlaku i nije htio izaći, a otpor koji je pružao bio je toliko jak da su bila potrebna tri policijska službenika da ga svladaju i iznesu iz vlaka, a zatim su ga položili na tlo i stavili mu lisice. Uzimajući u obzir sve navedeno, Europski sud složio se sa navodom tužene države Hrvatske da je sila primijenjena od strane policijskih službenika bila strogo nužna zbog njegovog ponašanja, te da nije bila ni pretjerana ni nerazmjerna.

Snimku na kojoj se vidi kako policija izvlači oca iz vlaka možete pogledati ovdje.

Europski sud je nadalje naveo da otac nije izvršio kritičku prosudbu vlastitog ponašanja u situaciji kada je bio suočen s jednostavnom obvezom surađivati s legitimnim zahtjevima službenika za provođenje zakona. Uzimajući u obzir navedeno, kao i činjenicu da prilikom policijskog postupanja nije pretrpio nikakve ozljede, Europski sud je utvrdio da domaća tijela nisu bila dužna provesti učinkovitu istragu o njegovom navodnom zlostavljanju od strane policije. Slijedom navedenog, Europski sud je prigovore oca odbio kao očito neosnovane.

Cijelu odluku Europskog suda za ljudska prava u ovom slučaju možete pročitati u nastavku.