OPTUŽBE PROTIV SPLITSKE POLICIJE

Policajci pretukli maloljetnog sina svog kolege

04.07.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Tri pripadnika Interventne policije privela su i izudarala dva trinaestogodišnjaka u subotu navečer na Poljudu, a trećemu, koji im je uspio pobjeći, prijetili su da će mu 'izvaditi crijeva kad ga uhvate'. Povod je bio navodni pokušaj krađe skutera, premda i dječaci i njihovi roditelji tvrde da je jedan od njih samo sjeo na parkirani motor

Teške optužbe o policijskoj brutalnosti prema maloljetnicima iznio je jedan od roditelja N. K., inače i sam inspektor u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, koji najavljuje da će, osim temeljite istrage, zatražiti i reakciju pravobraniteljice za djecu.

Dječake su, tvrdi, interventni policajci držali na Poljudu preko sat vremena, zatim su ih priveli u policijsku postaju, a u međuvremenu su ih više puta udarili nogom u potkoljenicu i šakom po vratu. Zanimljivo je da u samoj policiji nisu zabilježili nikakvo postupanje prema dječacima sve dok se za slučaj nisu zainteresirali novinari.

'To su djeca, učenici sedmog razreda osnovne škole, odgovorno tvrdim da nisu imali namjeru ukrasti motor. Oni za to nisu ni sposobni! A čak i da jesu, ništa ne opravdava brutalnost', kazao nam je otac drugog privedenog maloljetnika. On žali što sina nije na vrijeme odveo u Hitnu pomoć, pa ne postoji dokumentacija o ozljedama koje je zadobio.

U samoj policiji nisu nam željeli komentirati optužbe protiv kolega, dobili smo tek uobičajenu frazu da će se 'sve temeljito istražiti'. Inspektor N. K., koji je u posljednjih sedam godina nekoliko puta degradiran 'jer se nije uklapao u viziju svojih šefova', izjavio je da poznaje sustav rada unutar svoje struke i vjeruje da će se incident pokušati zataškati. On, kaže, to neće dozvoliti.
Nitko od maloljetnika nije dobio nikakvu policijsku prijavu, pa je barem tim činom dokazano da su privedeni potpuno nepotrebno.