'AUSTRALSKA TEORIJA ZAVJERE'

Policajci potreseni zbog fotorobota Brittinih 'otmičara'

11.02.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Kriminalistički djelatnici Odjela za droge PU dubrovačko-neretvanske Dragan Palameta i Ivica Rudinović navodno su dubrovački policajci s fotorobota prikazani kao mogući otmičari u filmu australske TV postaje Channel 7 o misterioznim okolnostima smrti mlade Australke Britt Lapthorne ovoga ljeta u Dubrovniku

Nitko u policiji ne želi službeno potvrditi da je riječ o Draganu Palameti i Ivici Rudinoviću. 'Nemamo namjeru izlagati naše djelatnike u medijima, niti oni mogu što govoriti bez dopuštenja Ravnateljstva policije. Mogu samo ponoviti da je riječ o uzornim policajcima', rekla je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Marija Gjenero za Slobodnu Dalmaciju. Trenutačno su u potpunosti odsječeni od kontakta s medijima, na telefon ih je nemoguće dobiti, a cijela stvar s objavom fotorobota duboko ih je potresla, kazala je.

Britt Lapthorne posljednji je put viđena u klubu Fuego na Pilama. Njezino tijelo nađeno je 18 dana kasnije u moru stotinjak metara od kupališta Danče. Istraga o njezinoj smrti i dalje je u tijeku. U filmu australske TV postaje postavljena je teorija o organiziranoj bandi koja u Dubrovniku otima turistkinje, a australski novinari pronašli su tri djevojke, navodne žrtve otmičara.

Ravnatelj policije Vladimir Faber kazao je da su policajci u slučaju djevojke u filmu nazvane Amber, koja je prepoznala 'otmičara', samo intervenirali kad su vidjeli komešanje u društvu u kojem je bila i ona. Jedna od djevojaka, Jeniffer, govorila je da su je pokušali oteti lažni policajci, a da im je ona prepoznala lažne značke koje su, kako je rekla, 'brzo spremili u džep'. 'Pa ni pola građana Hrvatske na prvu ne bi mogla prepoznati radi li se o pravoj ili lažnoj policijskoj znački, a kamoli netko iz vana', kazao je jedan od dubrovačkih policajaca.

Tih su ljetnih dana, tvrdi policija, u Dubrovniku policajci samo obavljali svoj rutinski posao legitimiranja sumnjivih osoba, pa tako i ispred noćnog kluba Fuego na Pilama. Dubrovački policajci te postaje o filmu govore da je nebulozan, posebno dio o iskakanju iz jurećeg automobila koje navodi jedna od djevojaka, Kate.
'Mi smo osposobljeni, fizički spremni, obučeni, pa ne možemo bez ozljeda iskočiti iz jurećeg automobila, a zamislite da to čini neka djevojka usred noći. Pa to su gluposti', komentirali su policajci za Slobodnu Dalmaciju.

Jutarnji list je došao u posjed iskaza Australke Amber, jedne od sugovornica u dokumentarcu o Britt Lapthorne, na temelju kojeg se može zaključiti da djevojka nije lagala, kako to želi prikazati hrvatska policija.

Iskaz Australke Amber, jedne od djevojaka koja je nekoliko dana nakon nestanka Britt dala iskaz australskoj policiji čiji je prijevod dobio i Hrvatski ured Interpola, potvrđuje da je u Dubrovniku doživjela vrlo neugodno iskustvo. Ona je devetoricu muškaraca koji su okružili nju i njezinih dvoje prijatelja opisala kao lažne policajce. Na kraju se ispostavilo da su dvojica među njima bili pravi policajci.

Za hrvatsku policiju taj je iskaz dokaz da je Amber lagala u dokumentarcu australskog novinara Rossa Coultharta, u kojem je rekla da su je lažni dubrovački policajci htjeli oteti. Nije, međutim, točno da je lagala.

U Interpolovu iskazu iznijela je malo blažu verziju događaja: činilo joj se, rekla je, kao da se spremaju iskočiti iz vozila. Jasno je, dakle, da je bila preplašena i neugodno iznenađena postupkom navodnih policajaca u kombiju. Istina je da u iskazu nije izrijekom izjavila 'htjeli su me oteti', dok je u dokumentarcu rekla da 'je bila sigurna da je žele oteti'. Povodom iskaza Interpolu potpisala je izjavu da je svjesna kako čini kazneno djelo utvrdi li se da je bilo koji dio njezinog iskaza lažan.

Zanimljivo je, međutim, da se jedan od policajaca s fotorobota, Ivica Rudinović, i 1999. godine sa svojim kolegama zatekao za vrijeme 'komešanja' u kafiću 'Orka' na Lapadskoj obali. Tada su pripadnici vojne policije (Đurica Gustin i Stipe Miškić) pri intervenciji fizički zlostavljali vlasnika Nikolu Miletića i nanijeli mu teške tjelesne ozljede. Rudinović je još s nekim kolegama kao svjedok govorio u prilog optuženima, tvrdeći da se Miletić opirao prilikom privođenja. Tom je prilikom izrekao i antologijsku rečenicu u prilog svojih kolega: izjavio je, naime, da žrtvi nisu lupali glavom o zid, već da je nesretni čovjek trljao čelom po zidu, a potom mu jedan od optuženih i stavio mu ruku na čelo da se ne ozlijedi.