UPUĆENA I DIPLOMATSKA NOTA

Policajci na granici maltretirali Crnogorce?

25.02.2010 u 23:02

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Crne Gore u Zagrebu uputilo je diplomatsku notu zbog toga što je hrvatska pogranična policija navodno maltretirala dvojicu Crnogoraca

Ulcinjani Husein Ukošata (44) i Ardijan Guči (24) u izjavi podgoričkim Vijestima tvrde da su ih na graničnom prijelazu Karasovići 'ponižavali su i maltretirali'. Tvrde da ih je 'žena u uniformi' uz prometne isprave tražila i pozivno pismo i novac koji imaju kod sebe.

'Uz negodovanje zbog takvih zahtjeva, ipak sam joj pokazao 300 eura, a Ardijan Visa karticu na kojoj je imao više nego dovoljno za jednodnevni boravak u Hrvatskoj. Odmahnula je glavom kazavši da on ne može prijeći granicu. Nije pomoglo ni to što sam imao dovoljno novca za obojicu niti je prihvatila molbu da se vratimo do Herceg Novog i podignemo novac s kartice.

Uz naše proteste da nam se to ne bi dogodilo nigdje u Europi, u Ardijanovoj putovnici odmah je završio pečat sa zabranom ulaska u Hrvatsku', tvrde za crnogorske medije.

Glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Marija Gjenero kazala je za Jutarnji list da Guči 'nije ispunjavao uvjete sukladno Uredbi o viznom sustavu, kojom je propisano da stranac pri ulasku u RH minimalno mora imati 100 eura po danu, a ako ima organiziran prijevoz i smještaj, 50 eura. S obzirom na to da navedeno nije imao, njemu je zapriječen ulaz.'

Veleposlanstvo Crne Gore u Zagrebu od Ministarstva vanjskih poslova i MUP-a traži pojašnjenje 'neprimjerenog i neciviliziranog ponašanja prema crnogorskim državljanima'.