DILANJE MAGLE

Policajac prodavao lažne informacije

24.07.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Još jedno curenje službenih policijskih informacija raspliće se ovih dana na Županijskom sudu u Zagrebu. Na optuženičkoj klupi nalaze se 50-godišnji umirovljeni policajac Petar Keškić i knjigovođa Željko Šilić (47)

Tamo su završili nakon što je Šilićeva prijateljica Gordana Hajnić početkom listopada 2008. primila pismo anonimnog pošiljatelja koji je pak tvrdio da je zaposlenik Porezne uprave i da priprema prijavu protiv njezine tvrtke 'Scarlet' zbog utaje poreza. U pismu su spominjani i raniji postupci protiv vlasnice i njezine tvrtke, te je na kraju pozvana da u roku od dva tjedna »izrazi spremnost za dogovor'.

Suočena s tim pismom Gordana Hajnić obratila se Šiliću za pomoć, a on ga je pak predao Keškiću, koji je u to vrijeme kao inspektor radio u policijskoj postaji na Črnomercu

'Daj izvidi tko je u MUP-ovim evidencijama provjeravao Gordanine podatke, tražio je tada Šilić Kreškića koji je pristao mimo službene policiske procedure provjeriti o čemu se tu zapravo radilo.
No, prema optužnici, vidio je u tome i šansu da nešto zaradi.

Zatražio je zato za svoju uslugu navodno 20 tisuća kuna. U idućih nekoliko dana, između 10. i 15. listopada sastao se i s Gordanom Hajnić i sa Šilićem preuzevši novac. Ubrzo je 19 tisuća kuna uplatio na svoj tekući račun.

Šilić, koji to nije znao, kasnije tijekom mjeseca tražio je Keškića dodatnu provjeru. Želio je da ovaj istraži za koga je Lucić provjeravao Gordanu Hajnić. Keškić je navodno pristao i na to, tražeći međutim dodatnih 50 tisuća kuna nagrade.

I taj je novac uplatio na svoj tekući račun dok je Šiliću rekao da je Lucić njegovu prijateljicu provjeravao za Dragu Babića Babana, Osječanina s podebljim policijskim dosijeom. Ni to, kako tvrdi tužiteljstvo, nije bila istina, već Keškićeva improvizacija, a i ostatak novca što ga je dobio uplatio je na svoj račun.

Kaškić je tako ovim svojim potezima prekršio Zakon o policiji odnosno koristio osobne podatke iz evidencija MUP-a za svrhe koje nisu u svezi sa sprječavanjem i otkrivanjem kaznenih djela ili pronalaskom počinitelja.

U optužnici se objašnjava da je prema Pravilniku o načinu policijskog postupanja trebao zaprimiti kaznenu prijavu, pa tek onda poduzeti sve druge radnje koje bi dovele do otkrivanja počinitelja.
Umjesto toga sad odgovara za zlouporabu položaja, dok se Šiliću sudi jer ga je na to potaknuo.