TRGOVINA U ISTRI

Policajac od dilera dobio 50.000 eura

14.02.2014 u 20:46

Bionic
Reading

Uskok je pokrenuo te proširio postojeću istragu nad sedmoricom hrvatskih državljana zbog zločinačkog udruživanja, preprodaje droge, primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, među kojima su četiri policajca istarske Policijske uprave

Jedan od osumnjičenih policajaca se tereti da je od 2009. do 2013. godine dostavljao informacije o policijskim aktivnostima osumnjičenom za organiziranje skupine dilera droge, omogućujući mu time prodaju heroina na području Istre. Za te informacije osumnjičeni policajac je dobio ukupno 30.000 eura, ističe Uskok u priopćenju objavljenom danas na svojim internetskim stranicama.

Jamčevina 800.000 kuna

Sudac istrage Županijskoga suda u Rijeci Duško Tišma odredio je da sečetvorica policajaca iz istarske Policijske uprave koji su osumnjičeniza suradnju s dilerima droge i jedan diler zadrže u istražnom zatvorumjesec dana te im je odredio jamčevinu koja može zamijeniti istražnizatvor. Jusufoviću je određena jamčevina od 800.000 kuna, Ivančiću, Radoloviću i Ćorluki po 350.000 te Frančuli od 150.000 kuna.

Nadalje, taj je policajac, saznavši za sakriveni kokain, iz jednog paketa žlicom izvadio 70 grama kokaina i dostavio ga osumnjičenom preprodavaču droge. Nakon toga su zajedno otišli do drugog mjesta gdje su bila sakrivena četiri paketa heroina. Pakete je policajac predao preprodavaču droge, a zauzvrat dobio 20.000 eura.

Isti policajac se tereti da je u razdoblju od 17. travnja do 21. kolovoza 2013. godine u Puli povezao organizatora skupine dilera i drugog preprodavača droge, te im omogućavao preprodaju droge koristeći se službenim informacijama koje su mu bile dostupne.

Drugi policijski službenik je osumnjičen da je znao za odnose prvog osumnjičenog policajca i dilera, a da o tome nije obavijestio nadređene. Tereti ga se i da je u prosincu 2012. nadgledao primopredaju veće količine heroina, osiguravši da se ona obavi neometano.

Treći osumnjičeni policajac se tereti da je dostavljao informacije organizatoru skupine dilera o policijskom djelovanju, a za to je dobio mobitel, digitalni fotoaparat i 500 kuna.

Četvrti policajac iz PU istarske osumnjičen je da je od 2. studenoga do 30. prosinca 2013. godine, na području Istre i u Osijeku kupio za sada neutvrđenu količinu marihuane, amfetamina i tvari za izradu droge te je drogu preprodavao na području Osijeka.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio zadržavanje u istražnom zatvoru petorice osumnjičenih.

Inače, na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Rijeci, izvješćeno je da su u policijskoj akciji jučer i prekjučer uhićena četiri policajca iz PU istarske, među kojima tri iz Odjela kriminaliteta droga ove PU i jedan krim policajac iz jedne istarske policijske postaje, zbog sumnje da su surađivali s dilerima te da su preprodavali drogu.

Kao što smo objavili, prema neslužbenim izvorima, uhićeni su policajci Amir Jusufović, Krešimir Ćorluka, Sebastijan Ivančić i Željko Radolović.

Uz njih je uhićen i peti osumnjičenik, preprodavač droge izvan policijskih redova. Izvješćeno je također kako je ta akcija nastavak veće akcije u kojoj je prije dva mjeseca na području Istarske i Primorsko-goranske županije uhićeno 22 preprodavača droge, a riječ je o skupini koju su ustrojili Andrej Butković i Katarina Gonev.