HRABROST NA DJELU

Policajac ga u posljednji tren spriječio da se baci pod vlak

16.08.2011 u 08:50

Bionic
Reading

Da je dotrčao do pruge samo dvije sekunde kasnije, sve bi već bilo gotovo. Pred samim je vlakom našički policajac izvan službe Dejan Maškov s tračnica zgrabio i odvukao 67-godišnjaka koji je stajao nasred pruge i čekao smrt. Dogodilo se to u subotu oko 17.20 sati u Đurđenovcu kod Našica. Maškov je tada bio na godišnjem odmoru, a uz prugu se sasvim slučajno zatekao jer se automobilom vozio od svoje kuće u Našičkom Novom Selu do Đurđenovca

'Kada sam prilazio, prozor mi je bio otvoren, pa sam čuo da nailazi vlak i trubi. Vidio sam tada i muškarca kako se penje prema pružnom prijelazu, koji je nešto povišeniji. Bicikl je ostavio par metara dalje uz prometni znak. Vlak je nailazio u punoj brzini, a bio je svega pedesetak metara dalje. Odmah sam shvatio o čemu je riječ', ispričao je 41-godišnji Maškov za Večernji list

Zatrubio je muškarcu kako bi ga upozorio da se makne, no on se nije ni okrenuo, nastavio je ravno prema tračnicama. I onda se među njima zaustavio. Maškov je uočio kako vlak koči, ocijenio je da ima još vremena, približio se pruzi na tri-četiri metra i, bez previše razmišljanja, istrčao iz vozila.

Dok je jurio prema muškarcu, nije mu se više obraćao ili ga razgovorom pokušao odgovoriti od stravičnog nauma da si oduzme život.

'Prišao sam mu sleđa, pa sam ga vjerojatno iznenadio. Zgrabio sam ga za desnu ruku ili rame, ni ne sjećam se više, i povukao ga. Čim sam to učinio, vlak je projurio. Da je stajao samo pet metara dalje, zakasnio bih', prisjeća se hrabri policajac. Prestravljeni je strojovođa, dodaje, potom proturio glavu kroz prozor kako bi vidio je li ih možda obojicu pokupio. Riječ je, inače, o vlaku koji prometuje od Zagreba do Osijeka.

'Sve se brzo odigralo. U tom trenutku nisam previše razmišljao što se sve moglo dogoditi da se on kojim slučajem opirao. Tek sam se kasnije uplašio, kad sam shvatio da smo mogli obojica poginuti', priča.

Maškov je odmah nazvao svoju Policijsku postaju Našice i javio kolegama da zaustave vlak kako bi mogli razgovarati i sa strojovođom. Ubrzo je stigla i Hitna pomoć te odvezla nesretnog muškarca u osječku bolnicu, gdje je hospitaliziran.
'Bio je malo rastrojen, zapomagao je, popričali smo kratko. Nisam ga ništa puno ispitivao. I ja sam bio u šoku. Zahvaljivao mi je što sam mu spasio život', Maškov.