STRAŠNA BILANCA

Polarna zima ubila 500 Europljana, slijedi ledeni pakao!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 09.02.2012 16:41
  • Objavljeno 09.02.2012 u 15:29
zima led snijeg hladnoća

zima led snijeg hladnoća

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Polarna hladnoća, obilne snježne padaline i jak vjetar nastavljaju se u četvrtak u Europi, a mogli bi se pogoršati za vikend, dok je u valu hladnoće već smrtno stradalo više od 500 osoba u desetak dana

U Ukrajini, gdje bi temperature mogle doseći -30 Celzijevih stupnjeva krajem tjedna, vlasti su prestale svakodnevno izvještavati o novim brojkama, ne navodeći razlog. Ukrajina je u utorak kad je izdan zadnji službeni bilten bila zemlja s najviše smrtnih slučajeva izazvanih hladnoćom i snijegom -135 (od kojih 112 izravno od hladnoće).

U Poljskoj su, usprkos blagom zatopljenju unazad dva dana, zabilježena u četvrtak tri nova smrtna slučaja i sad ih je 77 od početka vala hladnoće. Njima treba pridodati pedesetak mrtvih zbog neispravnih peći.

U Rusiji je hladnoća usmrtila najmanje 110 osoba ove godine, od kojih 46 od početka veljače, prema podacima ministarstva zdravstva koje ne navodi jesu li ti slučajevi zabilježeni u europskom ili azijskom dijelu zemlje.

Hladnoća je usmrtila i 23 osobe u Latviji, 10 u Litvi i jednu u Estoniji.

U Češkoj jedan je beskućnik umro od pothlađenosti u srijedu u Kolinu, 60 km istočno od Praga, čime se broj mrtvih popeo na 25 a za vikend se očekuje temperatura od -40 u planinama te -25 u Pragu.

U Rumunjskoj
je pobrojano 44 mrtvih, a 29 u Bugarskoj.

Mađari se griju na bankovne novčanice

Još dvije osobe su umrle od hladnoće u Srbiji i BiH pa sada broj mrtvih u Srbiji iznosi 13, u BiH osam, troje u Hrvatskoj, jedna osoba u Crnoj Gori, jedna u Makedoniji te jedna u Albaniji.

Više od 70.000 osoba odsječeno je zbog snijega u zabačenim selima Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, dok je u Mostaru približno 15.000 kućanstava bez struje već treći dan.

U Mađarskoj
16 osoba umrlo je od početka vala hladnoće, a najsiromašniji se griju bankovnim novčanicama. Središnja banka reciklira svoje istrošene novčanice u brikete za grijanje koje dijeli najsiromašnijima.

U Francuskoj
je zadnjih dana od hladnoće umrlo pet osoba, ali je u srijedu spašen jedan život: 34-godišnjak koji je želio počiniti samoubojstvo skočio je s mosta visokog tri metra u Mulhouseu, na istoku Francuske, ali je led u kanalu bio toliko čvrst da nije popustio pod njegovom težinom te je tek lakše ozlijeđen.

U Italiji, gdje podaci o stradalima u nevremenu govore od 43 mrtvih, pripremaju se u četvrtak za novi val intenzivne hladnoće i snijeg dok vojska nastavlja raščišćavati sela na jugu zemlje, zatrpana pod tri metra snijega.

U Grčkoj je do srijede zabilježeno pet mrtvih, u Austriji također, četiri u Njemačkoj i jedna u Nizozemskoj.

Val hladnoće pogađa i sjever Afrike, posebice Alžir, gdje se govori o 44 mrtve osobe u četvrtak, a očekuju se nove padaline i zaleđivanje za vikend pa sve do utorka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi