SLUČAJ 'REFLEKTORI'

Polančec sutra ponovno na sudu

21.09.2010 u 17:24

Bionic
Reading

Damir Polančec sutra će se ponovno naći na zagrebačkom Županijskom sudu, ovaj put na sjednici optužnog vijeća koje će odlučivati o osnovanosti optužnice u slučaju 'reflektori' koja ga tereti za 230.000 kuna 'teške' nezakonitosti u gradnji rasvjete na igralištu nogometnog kluba 'Osvit' u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice

Sjednica vijeća pod predsjedanjem suca Vladmira Pavlekovića bit će zatvorena za javnost.

USKOK je optužnicu u slučaju 'reflektori' podignuo u svibnju ove godine. Polančec je optužen za protuzakonito posredovanje i krivotvorenje službene isprave, a osim njega su za krivotvorenje te zlouporabu položaja i ovlasti optuženi direktor zagrebačke tvrtke Željko Dražić i voditelj projekta Sky Officea u Zagrebu Tomislav Andabak

Oni su, tvrdi USKOK, na Polančecov zahtjev, krivotvorili poslovne knjige kako bi izgledalo da je novac isplaćen za druge građevne radove, a ne za reflektore.

U USKOK-u tvrde da je Polančec, 'koristeći se autoritetom potpredsjednika vlade' s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora, a potom direktora te tvrtke uputio da račun ispostavi Dražiću. On se potom s Andabakom dogovorio o ispostavi računa na kojem je naznačio da se plaćaju elektroinstalacijski radovi koji nikad nisu obavljeni.

Uz to, Polančec je optužen i za pokušaj prikrivanja zlouporabe jer je u siječnju ove godine od tvrtke koja je postavila reflektore tražio da napravi nov račun i ispostavi ga NK 'Osvitu'. Potom je, tvrdi USKOK, na račun kluba osobno doznačio 235 tisuća kuna, a klub je 12. siječnja 2010. tvrtki koja je postavila reflektore doznačio 230.279 kuna.

Polančeca je do sada USKOK optužio u još dva slučaja - 'Podravka' i slučaj nepotrebne stručne studije za koju je njegovo ministarstvo suoptuženom vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatilo pola milijuna kuna.

U slučaju da optužno vijeće sutra potvrdi optužnicu okrivljenici neće imati pravo žalbe, a predmet će preuzeti raspravno sudsko vijeće koje će sazvati pripremno ročište i odrediti datum početka suđenja.

Postupak protiv Polančeca vodi se po odredbama Zakona o kaznenom postupku koje su lani stupile na snagu, i kojima je propisano da utemeljenost USKOK-ovih optužnica utvrđuje optužno vijeće. Ono može potvrditi ili odbaciti optužnicu te obustaviti postupak.