SOVA I STONOGA

Polančec: Mesić pametuje dok mi radimo

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.09.2009 14:20
  • Objavljeno 15.09.2009 u 13:58
Damir Polančec 1

Damir Polančec 1

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjeko Skledar

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec izjavio je danas kako očekuje da će Hrvatska, kao i druge tranzicijske zemlje, još osjećati posljedice krize, ali i kako je uvjeren da će se u drugoj polovici 2010. godine bilježiti bolji rezultati.

'Nitko od nas ne misli da je kriza prošlost, da nas ne čekaju još uvijek teška i bremenita vremena, ali mislimo da potezi koje smo vukli i koje vučemo i koje ćemo pripremati u narednom razdoblju vode tome da Hrvatska prebrodi 2009. i dočeka oporavak 2010. godine i promjenu smjera gospodarskih aktivnosti', izjavio je Polančec komentirajući na upit novinara na Zagrebačkom velesajmu govor predsjednika Republike Stjepana Mesića prigodom otvaranja 85. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.

Mesić uzvraća udarac

'Gospodin Polančec je očito jedan zgodan šaljivčina. Vlada je ta koja mora davati okvire za poštivanje hrvatske privrede, a predsjednik sigurno nije taj. Ja sam odgovoran za funkcioniranje svih državnih mehanizama i ako ne funkcionira gospodarstvo, ja sam to dužan reći i ja sam rekao. Onaj tko je preuzeo odgovornost da vodi gospodarstvo Hrvatske, on treba dati rješenja', ocijenio je Mesić.


Polančec je za komentar dijela govora o monetarnoj politici uputio na guvernera Hrvatske narodne banke, a vezano za Mesićevu izjavu o 16 godina pogrešne politike, podsjetio da je predsjednik Mesić u kontinuitetu hrvatske politike i duže od tih 16 godina.

Predsjednik Mesić u tom je razdoblju bio i predsjednik vlade te je prema tome 'bilo vremena kada je trebalo i moglo se možda i na drukčiji način reagirati vezano uz smjer kojim je Hrvatska išla', rekao je Polančec.

'Kao odgovorne osobe i članovi Vlade sve što radimo radimo u smjeru da osiguramo fiskalnu stabilnost i ispunjenje svih obveza državnog proračuna i okvir u kojem se hrvatsko gospodarstvo može razvijati, a onda naravno i puniti proračun', kazao je.

Osvrnuo se i na vic koji je Mesić ispričao na otvaranju o stonozi koja je zbog obuvanja sto cipela stalno kasnila na posao i prijetio joj je otkaz, pa joj je sova savjetovala da postane ptica, ali ne kaže na koji način, jer su to samo detalji.

'Jasno je da predsjednik u ovom vicu kao mudru sovu između ostalog vidi samog sebe, da se našalim malo, i moram reći da je ta pozicija vrlo zahvalna, možeš napraviti analize, podijeliti savjete, pa se često dogodi da podijeliš savjete koji bi trebali obvezati nekog drugog, a ako taj drugi postupa ili ne postupa po tim savjetima onda je odgovornost na njemu, a ne na onom tko je savjete dao', istaknuo je Polančec.

Dodao je i da, bez namjere da polemizira s uredom predsjednika ili predsjednikom, ni u Mesićevom govoru nije čuo puno preporuka i savjeta.

'Gospodin Mesić je izgleda ipak našao recept kako da stonoga postane ptica, jer nakon što je održao ovdje govor, nakon što je napravio analizu nakon koje nije bilo previše preporuka, sjest će u avion i odletiti na Kubu i s njom pokušati razvijati gospodarske odnos. Za razliku od pet dana na Kubi, mene čeka pet dana u kojima moram tražiti rješenja, zajedno s ostalim članovima vlade, za splitsku željezaru, hrvatsku brodogradnju, likvidnost brodogradilišta i Ine i to je osnovna razlika između člana vlade i uloge predsjednika države', kazao je Polančec.

Napomenuo je da u prvih osam mjeseci ove godine nije kasnila ni jedna mirovina, plaća niti socijalna davanja i da smo jedna od četiri zemlje u Europi koje bilježe niže stope pada BDP-a u drugom u odnosu na prvo tromjesečje. Dodao je i da je turistička sezona bila iznad svih najoptimističnijih očekivanja što daje razloga za umjereni optimizam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi