MAĐARI RAZOTKRILI

Polančec je predao INA-u za 250 milijuna kuna

Damir Polančec

Damir Polančec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, predao je Inu MOL-u u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita kojim je financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke! Polančec je sam zatražio MOL-ovu pomoć u toj operaciji, a posao su potom odradili Zdravko Šestak, tada predsjednik Podravkine Uprave, i Josip Pavlović, tada član Uprave za financije

Otkrile su to mađarske vlasti u svojoj istrazi, čije je rezultate Jutarnji list ekskluzivno doznao od izvora bliskih mađarskim istražnim organima. Istraga je provedena na zahtjev hrvatskog Državnog odvjetništva koje je od mađarskih kolega tražilo očitovanja od vodstava OTP banke i MOL-a, a nakon izjava iz OTP banke da Podravka 34,2 milijuna eura kredita može vratiti i dionicama Ine.

Svjedoci i dokumenti uz čiju su pomoć Mađari rekonstruirali kada je, kako i zašto MOL preko OTP banke financirao operaciju preuzimanja Podravkinih dionica doveli su istražitelje do Polančeca, koji se proteklih mjeseci izvlačio da o tome nije ništa znao i da nije sudjelovao ni u kakvim pregovorima oko Podravkinih dionica.

Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, potkraj 2008. godine upitao je Upravu MOL-a je li spremna podijeliti s Podravkom svoja iskustva u obrani od neprijateljskog preuzimanja. MOL je pristao staviti na raspolaganje svoje iskustvo te prihvatio biti savjetnikom Podravke”, piše, uz ostalo, u promemoriji mađarske istrage i time se izravno imenuje Polančec kao začetnik cijeloga posla.

Slijedi ključna rečenica: “Nakon što je hrvatska Vlada prihvatila promjene u korporativnoj upravljačkoj strukturi Ine, počeli su pregovori (o kreditu OTP-a, op. autora) u veljači 2009. godine.”

Poznato je kakve su promjene nastale u Ininoj ‘korporativnoj upravljačkoj strukturi’: mađarska naftna kompanija je dobila većinska upravljačka prava, iako nije kupila većinski paket dionica.

Time Mađari potvrđuju ono što je hrvatska javnost cijelo vrijeme sumnjala: da su pregovori o novom dioničkom ugovoru hrvatske Vlade i MOL-a bili izravno povezani s aferom Podravka i da je Damir Polančec ključna osoba koja je povezala ta dva posla.

MOL-ovi su savjetnici s međunarodnim odvjetnicima proveli due dilligence u Podravki i predložili rješenja za refinanciranje Merrill Lynchova kredita iz srpnja 2007. kojim je Fima Ami, tvrtka kći varaždinske Fime registrirana na Malti, kupila 10,6 posto Podravkinih dionica, tvrdi se u promemoriji istrage. Formalni razlog bila je prijetnja od neprijateljskog preuzimanja Podravke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi