VOZAČI, OPREZ!

Pola milijuna učenika krenulo u škole

02.09.2013 u 07:47

Bionic
Reading

Započinje nova školska godina za više od pola milijuna osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a među njima je i 40.000 prvašića. Policija upozorava vozače na oprez u blizini škola zbog sigurnosti prvašića, javlja hrt.hr

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da će nova školska godina biti prepuna izazova s obzirom na velike promjene, a sredinom rujna u javnu raspravu uputit će se Strategija odgoja, obrazovanja i znanosti, za koju također očekuje prijedloge i suradnju nastavnika, piše hrt.ht.

Jovanović će početak školske godine dočekati među učenicima i nastavnicima Splitsko-dalmatinske županije - u Pučišćima na otoku Braču.

Ministar će svratiti i do Otoka kraj Sinja kako bi otvorio prvu Učionicu budućnosti u Hrvatskoj u Osnovnoj školi Kamešnica. Učionica budućnosti opremljena je nastavničkim računalom, tablet-računalima i pametnom pločom.

Prvi školski dan Jovanović će završiti na svečanoj dodjeli uporabne dozvole za novu zgradu splitske srednje Zdravstvene škole, u čiju su gradnju uložena 62 milijuna kuna.

Prvog dana škole policija je pozvala vozače i roditelje na pojačan oprez u prometu ističući da djeca danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima dok su prije 15-ak godina najviše stradavala kao pješaci.
Iako je prema podacima MUP-a broj poginule djece u prometu smanjen s 57 koliko ih je bilo 1994. na sedam u 2012., zabrinjava što djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja i najbližih.
Neki od razloga takvog stradavanja je što se djecu ne prevozi na zadnjim sjedalima, ne vezuje ih se, ili vozači ne koriste odgovarajuće sjedalice za njihov prijevoz, rekao je na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije voditelj odjela za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija.

Na hrvatskim prometnicama u posljednjih deset godina poginulo je 192 djece, a ozlijeđeno ih je 15.761.
U prvih sedam mjeseci ove godine poginulo je šestero djece ili dvostruko više nego lani u istom razdoblju.

Policija je i za početak ove školske godine najavila niz preventivno-represivnih mjera i aktivnosti za zaštitu djece u prometu, od kojih je najpoznatija akcija 'Poštujte naše znakove'.
U rujnu će policajci u svim prvim razredima, u koje je ove godine upisano 40.000 djece, održati predavanja o pravilima sudjelovanja u prometu, pri čemu će im podijeliti reflektirajuće prsluke s likom Šegrta Hlapića. Roditeljima će na prvom roditeljskom sastanku izložiti najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju u prometu.

Tijekom prvog mjeseca škole policija će i pojačano kontrolirati brzinu kretanja vozila i nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola kako bi osigurala što sigurniji dolazak školu i odlazak kući.
Također će provoditi nadzor autobusa za prijevoz djece.

Policija je najavila kazne za vozače koji se ne pridržavaju prometnih pravila, odnosno ne poštuju prednost prolaska pješaka na pješačkom prijelazu, ograničenje brzine i nepropisno parkiraju u školskim zonama.
Tijekom akcije u školskim zonama radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži.