NOVA TV I IPSOS PULS:

Pola Hrvatske iznenađeno presudom, sretnih 96 posto!

17.11.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču zadovoljno je 96,3 posto građana Hrvatske, a 0,3 posto je ogorčeno. Ravnodušno je ostalo 2,6 posto građana, a 0,8 posto 'ne zna'. Teško da je ikada bilo koja odluka tako referendumski ocijenjena od građana Hrvatske. U travnju 2011. osuđujućom presudom generalima bilo je ogorčeno 90 posto Hrvatske. Donosi to eksluzivno istraživanja Dnevnika Nove TV, koje je provela agencija IPSOS PULS

Sve demografske skupine, ali i birači svih opcija, s više od 98 posto zadovoljni su presudom, što pokazuje da to pitanje nije podjelilo zemlju na bilo kojoj stranačkoj osnovi.

Pola Hrvatske iznenađeno presudom

Presudu generalima očekivanom ocjenjuje 45 posto građana, 31 posto donekle je iznenađeno, a potpuno iznenađen oslobađajućom presudom svaki je peti Hrvat. Ne zna njih četiri posto.

Većina svih demografskih skupina očekivala je takvu presudu. Zanimljivo, kod birača vladajuće koalicije donekle je iznenađeno 36 posto birača, dok je iznenađeno 44 posto HDZ-ovih birača.

Odvjetnici najzaslužniji za slobodu

Na pitanje tko je najzaslužniji za oslobađajuću presudu, 38 posto građana odgovara - odvjetnički timovi. Same generale zaslužnim smatra 18 posto građana, a sudsko vijeće 12 posto. Sve koji su pomagali generalima zaslužnim smatra 10 posto Hrvatske. Da je Bog zaslužan misli osam posto Hrvatske, a cijelu Hrvatsku zaslužnom smatra sedam posto građana. Vlade zaslužnima drži šest posto; istinu, pravdu, politiku četiri posto građana. Same svjedoke zaslužnima smatra dva posto, baš kao i međunarodnu zajednicu. Ne zna njih 15 posto.

Birači vladajuće koalicije najzaslužnijima smatraju odvjetnike (41 posto), a HDZ-ovi birači ih smatraju odgovornim s 42 posto. Zanimljivo, 11 posto birača vladajućih i samo dva posto birača HDZ-a zaslužnim smatraju vlade.
226716,226698 ,226615,226684Presuda dobra za Domovinski rat

Da je sud sudio po pravnim kriterijima smatra 68 posto građana, a da je sudio po političkim kriterijima misli 21 posto građana. Ne zna njih 11 posto.

Presuda će, smatra 90 posto građana, sliku o Domovinskom ratu učiniti pozitivnijom. Njih pet posto misli da neće imati nikakav utjecaj, a ne zna šest posto.

Da je presuda dugoročno važna i da je Oluja ovim označena legitimnom i zakonitom, ocjenjuje 93 posto Hrvatske, a to ne misli njih dva posto. Da je presuda nebitna misli dva posto građana, a ne zna također dva posto.

Ipak politički sud

Kada se sagledaju sve presude i rad suda, većina građana misli da je suđeno temeljem političkih utjecaja i ciljeva - to smatra 49 posto građana. Da je sve rađeno na temelju dokaza i činjenica misli 36 posto građana. Ne zna njih 15 posto.

Da je sud ipak sudio na temelju političkih utjecaja i ciljeva misli 49 posto birača vladajućih i 50 posto birača HDZ-a.

Suradnja sa sudom se isplatila

Suradnju Hrvatske sa sudom ispravnom ocjenjuje 62 posto građana, a pogrešnom 26 posto građana. Ne zna njih 13 posto. Birači vladajućih misle da je bila ispravna sa 66 posto, a HDZ-ovi birači s 59 posto. No zato 21 posto birača vladajuće koalicije misli da je suradnja bila pogrešna, ali i svaki treći birač HDZ-a.

Da je sud Hrvate držao u lošijem položaju od ostalih optuženika misli 36 posto građana. Da je sud podjednako loš prema svima misli 23 posto građana, da im je bio
naklonjen misli pet posto građana, a da je sud nepristran misli 18 posto građana. Ne zna ili nema stav 18 posto građana.

U Oluji je bilo zločina

Kao i nakon nepravomoćne presude, većina građana Hrvatske i sada misli da je nakon Oluje bilo zločina od strane hrvatske vojske. To misli 49 posto građana, dok 32 posto smatra da ih nije bilo. Ne zna 19 posto ispitanika. Gotovo identično razmišljanje bilo je i nakon izricanja nepravomoćne presude prošle godine.

Da je zločina bilo misli 57 posto birača vladajuće koalicije, dok 44 posto HDZ-ovih birača misli da ih nije bilo.