U KBC-U SPLIT

Pokvaren i CT i magnetna rezonanca

Bionic
Reading

Na Kliničkom zavodu za radiologiju KBC-u Split pokvarili su se MSCT i MR (magnetska rezonancija). Dok se uređaji ne poprave, dnevno će bez usluge ostati najmanje stotinjak pacijenata, odnosno ukupno 300 njih ako se kvar ne ukloni do petka, što je pogubno za ionako predugu listu čekanja.

Primjerice, za MR mozga možete se upisati za lipanj 2015. ili za CT abdomena krajem studenoga ove godine. Situacija je teška, ali to nije ništa novo. Radimo na zastarjelim uređajima i hitno nam trebaju barem po dva nova MSCT-a i MR-a', kaže za Slobodnu Dalmaciju dr. Ante Buča, predstojnik zavoda.


Upravo pokvareni 'magnet' s Firula star je sedam godina i on se već smatra zastarjelim, dok MR s Križina ima već 15 godina i njegove snimke su neupotrebljive za postavljanje ozbiljnijih dijagnoza.

Podsjetimo, zbog prošlogodišnjeg štrajka liječnika liste čekanja u hrvatskim bolnicama prosječno su povećane 22 posto, dok u šest bolnica, u kojima postoje 'uska grla', to povećanje iznosi oko 30 posto.

U pojedinim bolnicama utvrđena su 'uska grla', a nakon završetka štrajka, pristupilo se akcijskom planu smanjivanja listi čekanja što bi moglo potrajati između šest i devet mjeseci.

Više pročitajte ovdje