ljevičarski militanti

Pokušaj terorističkog napada u Istanbulu: U pucnjavi ispred suda ubijene tri osobe

06.02.2024 u 15:23

Bionic
Reading

Tri su osobe ubijene, a pet ih je ranjeno u utorak u napadu pripadnika ljevičarske militantne skupine na policijsku kontrolnu točku pred zgradom suda u Istanbulu, a Turska to smatra pokušajem terorističkog napada.

Ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya novinarima je rekao da je policija ubila dvoje napadača, za koje se vjeruje da su pripadnici ljevičarske militantne skupine DHKP-C, zabranjene marksističke organizacija koju Sjedinjene Države, Europska unija i Turska smatraju terorističkom organizacijom. Organizacija je optužena za niz napada u Turskoj od 1990., među kojima su i oni samoubilački. Vlasti su tijekom godina provele više akcija protiv te skupine te su pritvorili i ubili više desetaka njezinih članova. Na snimci napada vide se dvije osobe kako pucaju prema kontrolnom punktu pred zgradom suda, a blizu ima i civila. Dok civili bježe ubijen je najprije jedan od napadača, a i drugoga je policija ustrijelila ubrzo nakon toga.

Jedan je očevidac novinarima kazao da je prvo započeo napad u zgradi suda, no vlasti tu informaciju nisu potvrdile niti su objavile pojedinosti o incidentu. Predsjednik Tayyip Erdogan je o događaju u jugoistočnoj pokrajini Kahramanmaras kazao: "Naši policajci na dužnosti uspjeli su neutralizirati dvoje terorista i prije nego što su postigli svoj cilj". Kazao je i da je jedna od šest ranjenih osoba, među kojima su trojica policajaca, umrla u bolnici, no nije otkrio je li žrtva civil ili policajac.

Napad nas sud u Istanbulu Izvor: EPA / Autor: BERK OZKAN

Ministar Yerlikaya je incident u zgradi suda u Caglayanu nazvao "pokušajem terorističkog napada", a ministar pravosuđa Yilmaz Tunc je rekao da su tužitelji već pokrenuli istragu o napadu. Prošli su mjesec maskirani napadači Islamske države u crkvi u Istanbulu za vrijeme nedjeljne mise ubili jednu osobu. Vlasti su od tada uhitile nekoliko osoba za koje sumnjaju da su povezane s ovom terorističkom grupom ili s tim napadom.