U KUĆI CVIJEĆA

Pogreb Jovanke Broz koštao bi pola milijuna eura?

01.10.2013 u 19:07

Bionic
Reading

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je supruga bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita kao svoju posljednju želju navela da joj vječni počinak bude uz njenog muža u Kući cvijeća na Dedinju. Kako piše Informer, taj pogreb državu bi koštao više od 500.000 eura

Jovanka Broz koja se nalazi u kritičnom stanju i komi, prema riječima premijera Srbije, prije nego što je pala u besvjesno stanje izrazila je želju da bude pokopana pored svog supruga.

Prema pisanju srpskih medija, premijer i ministri još uvijek nisu odlučili na koji će način Jovanka Broz biti sahranjena. Spominje se više mogućnosti – od kremiranja preko pomicanja nadgrobne ploče u 'Kući cvijeća' teške devet tona pa do iskopavanja novog grobnog mjesta, do izdvajanja zasebnog mjesta gdje će počivati posmrtni ostaci supruge Josipa Broza, a u sklopu muzeja 25 maj.

'Najveći problem bi bio teška mramorna ploča, jer bi se u tom slučaju morao skinuti krov, ubaciti specijalne dizalice, što bi sve s troškovima sahrane državu koštalo oko 500.000 eura. Traži se model po kojem bi ona bila sahranjena na nekom od mjesta u Muzeju 25. maj, ali još ništa nije odlučeno', navode srpski portali.

Nekadašnji odvjetnik Titove udovice Toma Fila kaže za Telegraf da mu nije poznata želja Jovanke da bude sahranjena pored svog supruga i dodaje da ona i pored svega ima zakonsko pravo na državnu sahranu.

'Tito se nikada službeno nije rastao od Jovanke, a mislim i da zaslužuje državnu sahranu, samo jedino pitanje se postavlja gdje i na kojem mjestu se treba nalaziti njena vječna kuća', kaže Fila.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje namjene i svrhe Kuće cvijeća, jer je, kako tvrdi, ona sazidana kao divljenje 'voljenom Maršalu' pa se postavlja s pravom pitanje opravdanosti sahrane Jovanke na tom mjestu.

'Da je Tito sahranjen na Novom groblju, onda bi automatski bilo očekivano da Jovanka Broz bude sahranjena pored njega, ovako treba podsjetiti da je Kuća cvijeća napravljena Josipu Brozu u čast i po toj logici bez posebne odluke Vlade Srbije i promjene namjene muzeja supruga doživotnog predsjednika SFRJ ne bi se mogla sahraniti pored ostataka svog muža', objašnjava on.

Toma Fila dodaje da bi državna sahrana Jovanke Broz u Kući cvijeća bila skup poduhvat za državu i dodaje da nije tragedija ni ako ona ne bude počivala pored supruga, jer, kako kaže, 'ni supruga Moše Pijade nije sahranjena pored muža'.

'Prenijeli su mi da je njena posljednja želja da bude sahranjena pored Tita. Vidjet ćemo je li to moguće, razmotrit ćemo sve opcije i pronaći najbolje rješenje', rekao je premijer Srbije.