GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Pogledali smo kako stoje tvrtke iz Zagrebačkog holdinga i tko su najveći gubitaši

13.06.2018 u 21:56

Bionic
Reading

Zagrebački holding (ZGH) 2017. godinu završio je 5,43 milijarde kuna prihoda i ukupnim rashodima od 5,41 milijardu. Dobit prije oporezivanja iznosila je 15,4 milijuna kuna, što je za 94,9 milijuna kuna lošiji rezultat nego u 2016. godini, pokazuje Izvješće o poslovanju gradskog komunalnog diva za 2017. godinu, o kojem će se raspravljati na Skupštini Grada sljedećeg tjedna

Već tradicionalni gubitaši nastavili su biti gubitaši, a neki od njih povećali su gubitke u odnosu na godinu ranije, dok su neki bolje poslovali, ali i dalje u minusu. S druge strane, podružnice poput Zagrebparkinga popravile su svoj plus u odnosu na 2016. godinu.

Najveći gubitaš i dalje je ZET, čiji je ukupni minus iznosio 265,8 milijuna kuna, odnosno bio je 130,6 milijuna kuna veći nego u 2016. Ovdje valja dodati da su samo prihodi od prodaje ZET-a bili 50,3 milijuna kuna manji nego lani.

Javnog prijevoznika slijedi Zagrebački velesajam (ZV) s gubitkom od 72,6 milijuna kuna prije oporezivanja, što je više nego dvostruko u odnosu na godinu prije. U izvješću se navodi kako je na lošije poslovanje utjecalo povećanje poslovnih rashoda u odnosu na prihode koji su bili niži zbog smanjene prodaje, ali i činjenice da u 2017. godini nije bilo Auto Showa…

Ovdje valja dodati da su 1. siječnja ZET i Velesajam izdvojeni iz Holdinga i posluju kao samostalna trgovačka društva.

Među gubitašima su se ponovno našli i ustanova za organizirani odmor djece i mladih 'Vladimir Nazor', koja je smanjila gubitak od 19,1 milijun kuna na 17,7 milijuna, Gradska groblja s 2,8 na 1,6, ali i Tržnice Zagreb, koje su gubitak povećale s 2,9 na šest milijuna kuna i Arena Zagreb s 5,1 na 6,1 milijun kuna.

Za loše poslovanje Tržnica u Holdingu priznaju i svoju krivicu pa tako navode da su prostori koje nude potencijalnim zakupcima neadekvatni, ali krivca vide i u trgovačkim centrima koji imaju 'grijane prostore, robu nude po nižim cijenama, uz mogućnost kartičnog i bezgotovinskog plaćanja, što je bez obzira na razliku u kvaliteti proizvoda prihvatljivije mladim obiteljima'.

Dodatni problem tržnicama predstavlja problem 'parkinga i radno vrijeme koje nije usklađeno s radnim vremenom kupaca'.

Iako je poslovala u plusu od 14,5 milijuna kuna, rezultat Čistoće lošiji je u istom periodu godinu prije za 24,5 milijuna kuna. Jedan od razloga lošijeg rezultata slabiji su prihodi od prodaje, do čega je došlo uslijed smanjenja broja odvoza smeća s tri na dva puta tjedno.

Autobusni kolodvor ostvario je dobit od 16,6 milijuna kuna, što je na razini 2016. godine. Zanimljivo da su na kolodvoru prodali oko 45 tisuća karata manje i zabilježili gotovo deset tisuća autobusa manje u dolasku.

ZGOS, tvrtka zadužena za sanaciju odlagališta otpada Jakuševec, završio je pak s 50,4 milijuna kuna dobiti, što je dvostruko bolji rezultat nego 2016., čemu je najviše kumovalo smanjenje poslovnih rashoda za 23 milijuna kuna, ali i nešto bolji poslovni prihodi (6,5 milijuna kuna) radi ispravaka knjiženja iz prethodnih godina.

  • +4
U Zagrebačkom holdingu podružnica Čistoća predstavila je 26 novih komunalnih vozila Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Najveći skok zabilježili su Robni terminali te su ostvarili dobit od 124 milijuna kuna. Na povećanje dobiti utjecalo je povećanje ostalih poslovnih prihoda (194,7 milijuna kuna) zbog više nerealiziranih dobitaka iz promjene fer vrijednosti ulaganja u nekretnine (200,3 milijuna), dok su prihodi od ukidanja rezerviranja manji za 5,8 milijuna kuna zbog manje ostvarenih prihoda od ukidanja rezerviranja za sudske sporove. Ostvareni prihodi od prodaje u 2017. godini, u odnosu na ostvarenje 2016. godine, veći su za 3,6 milijuna kuna zbog veće popunjenosti podružnice.