nova sezona

Pogledajte Veliku smjenu straže na Markovu trgu

26.05.2019 u 15:42

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, pripadnici Počasno-zaštitne bojne održali su u nedjelju pred visokim državnim dužnosnicima i izaslanstvima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske ceremoniju ''Velike smjene straže'' te vojno-akrobatsku vježbu

'Drago mi je da je aktualna Vlada vratila ceremoniju smjene straže koja je u funkciji identiteta hrvatske države, vrijednosti Domovinskog rata, popularizacije vojnog poziva te kao turistička atrakcija'', kazao je nakon ceremonije potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević. Pritom je čestitao načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Mirku Šundovu na prikazanoj ''vrhunskoj spremnosti'' pripadnika Počasno-zaštitne bojne.

Čestitavši svim pripadnicima Hrvatske vojske njihov praznik, načelnik Glavnog stožera OS RH kazao je da je ceremonija ''naše ogledalo u svijet i potvrda ulaganja truda''. Šundov je dodao kako vojska održava postojeće sposobnosti i ulaže u modernizaciju te opremanje kako bi bila u stanju u potpunosti izvršavati svoje zadaće.

''Nastavit ćemo razvijati sposobnosti kopnene vojske kada je u pitanju njena pokretljivost, a radit ćemo i na tome da mornarica dobije novi brod, a ratno zrakoplovstvo borbene zrakoplove što je moguće prije'', kazao je Šundov upitan za prioritete OS RH.

Govoreći o vojnim prioritetima, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković precizirao je kako taj dio oružanih snaga očekuje modernizaciju kako bi one bile ''brže i pokretljivije u izvršavanju svojih zadaća''.

''Novim operativnim i strateškim mjerama vratili smo vojsku u Vukovar, Varaždin, Pulu i Sinj, a ove godine i u Ploče. Na obostrano zadovoljstvo vojnika i građana vratili smo vojsku u te gradove, a prednosti su vidljive kroz veću motiviranost vojnika koji bolje izvršavaju svoje zadaće kada su u blizini svojih obitelji'', zaključio je Jurković.

U ceremoniji ''Velike smjene straže'' sudjelovala su tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Idejno je začeta krajem 1990. i izvodila se do 2000. godine.

Prvo predstavljanje počasne postrojbe, prozvane Počasnom predsjedničkom gardom, bilo je 28. svibnja 1991. u sklopu postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Postrojba koja sada izvodi ovu ceremoniju je Počasno-zaštitna bojna koja je zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha, Predsjednice RH, Vlade RH, MORH-a te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice OS RH.

  • +23
Velika smjena straže povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Ceremonija ''Velike smjene straže'' održavat će se na zagrebačkom Gornjem gradu na prostoru između Banskih dvora i crkve Sv. Marka u razdoblju od 26. svibnja do 8. listopada subotom, blagadanima i praznicima, a neće se izvoditi u slučaju jakih oborina.