EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

Milanović na spektaklu u Rijeci: 'U vrijeme kad su Parafi imali prvi koncert Sid Vicious još nije pjevao u Sex Pistolsima'

01.02.2020 u 22:17

Bionic
Reading

Danas je svečano otvorena Rijeka Europska prijestolnica kulture, sa središnjim programom u Riječkoj luci, gdje je izvedena spektakularna 'Opera industriale'. Grad je ovom prigodom pohodio velik broj poznatih, među kojima je bio i novoizabrani predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović

Zoranu Milanoviću, koji je službeno proglašenje Rijeke kao Europske prijestolnice kulture izabrao kao priliku za jedno od svojih prvih javnih pojavljivanja nakon pobjede na predsjedničkim izborima, Opera industriale ispunila je očekivanja i pogledat će je još jednom, temeljito, na snimci, javlja riječki Novi list.

'Bilo je super, onako kako sam i očekivao. No, htio bih još jednom pogledati sve na televiziji kako sve izgleda jer je snimano s puno kamera, skoro 30, pa je spektakl možda i veći nego uživo, rekao je Milanović.

  • +83
Opera Industriale Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Na novinarsko pitanje može li komentirati činjenicu da je program zbog isticanja simbola poput jugoslavenske zastave izazvao brojne prijepore, novi predsjednik je rekao da spornu zastavu nije vidio.

  • +3
Poznati na svečanom otvorenju Europske prijestolnice kulture Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Ne vidim zašto bi to bila kontroverza ako je u funkciji nekog umjetničkog izričaja, bez obzira na emocije ili odsustvo emocija prema Jugoslaviji', rekao je Milanović koji je jučer uspio i pronaći grešku u 'libretu' Opere industriale kad je riječ o legendarnom riječkom punk bendu Parafi.

'Ovdje je rečeno da je prvi koncert Parafa bio 1977. godine, a koliko ja znam, bio je 31. prosinca 1976. godine na Belvederu i gore je i spomenik Kocijančiću. U to vrijeme još ni Sid Vicious nije pjevao u Sex Pistolsima, to su velike stvari na kulturnoj karti Europe', poručio je Milanović, piše Novi list.