BEZ MRŽNJE

Pogledajte spot 'Svi mi za Hrvatsku svih nas'

04.07.2014 u 14:36

Bionic
Reading

TV spot Inicijative Svi mi za Hrvatsku koji međunacionalnu (ne)toleranciju prikazuje kroz igru djece različitih nacionalnosti tijekom nogometne utakmice na školskom igralištu, a ima za cilj upozoriti javnost na neprihvatljive pojave mržnje i netrpeljivosti spram pripadnika etničkih, vjerskih i jezičnih manjina, predstavljen je danas

Redatelj spota je Andrej Korovljev, autorica grafičkog dizajna Barbara Blasin, a realiziran je u suradnji s polaznicima dječjeg dramskog studija Zagrebačkog kazališta mladih.

'U ovoj prvoj godini članstva u EU svjedočili smo da se u Hrvatskoj zaustavlja proces izgradnje povjerenja i pomirenja te da kao društvo imamo velikih problema, pratili smo kampanju za uklanjanje ćirilićnih ploča u Vukovaru te sve više govora mržnje te zločina iz mržnje te nam je potreban ovaj pozitivan poticaj", istaknula je osnivačica i voditeljica udruge Documente - centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič

Ustvrdivši da Vladine institucije ne rade sustavno na tome da uključe sve bez obzira na njihovu pripadnost, istaknula je da bi ovaj spot trebao biti poticaj i na putu uvođenja nekih novih koraka kao što je građanski odgoj za koji se nada da će se u škole uvesti iduće godine.

Smatra da bi puno značilo kada bi se u svim školama razgovaralo o tome kako se svatko od učenika može uključiti u donošenje demokratskih odluka i u svojoj zajednici, kako će se živjeti u tom mjestu i kako se skupa s drugima može napraviti korake prema boljem životu.

Misli da u Hrvatkoj većina jesu oni koji žele uključiti ljude oko sebe te se otvoriti prema njima i raditi sve što mogu da bi iz dana u dan bili što tolerantniji i da bi poštivali drugog bez obzira na vjersku, etničku, nacionalnu pripadnost.


Hrvatski producent Branko Lustig smatra da ovakvi spotovi mogu doprinjeti smanjenju netrpeljivosti prema manjinama te da je ovo jako zgodan i prihvatljiv način da se to postigne.

'Treba ljudima dati na znanje da ovakvi počeci - dijeljenje ljudi po etničkoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti, dovodi do užasnih konzekvenci', naglasio je.

Prisjetio se svojih predavanja u školama u Vukovaru kada su mu se digli učenici i izašli van kada im je poručivao da među njima vlada ljubav i da se ne tuku međusobno te da se poštuju.

Milana Romić iz Kuće ljudskih prava smatra da će spot pokazati odraslima, javnosti općenito te kreatorima politike da kreativnošću, zajedništvom i neopterećenošću predrasudama ovo može biti Hrvatska svih nas.

Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas okuplja veliki broj građanskih inicijativa i organizacije iz svih dijelova Hrvatske, a zalažu se za poštivanje prava svakog čovjeka i svake društvene skupine s naglaskom na promociju prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Pokrenuta 9. studenoga 2013. na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, na dan sjećanja na protužidovsku Kristalnu noć iz studenog 1938. godine.