FASCINANTNE SNIMKE

Pogledajte smrznuti SAD snimljen iz svemira!

10.01.2014 u 16:32

  • +15

Polarna zima u SAD-u

Izvor: Promo fotografije / Autor: NOAA/NASA GOES Project

Bionic
Reading

Strašne hladnoće opasne po život posljednjih su dana zahvatile istočne i južne dijelove Kanade te Sjedinjenih Država od New Yorka i Washingtona do Atlante i Birminghama u kojima malo ljudi ima iskustva s tako ledenim vremenom

Povijesno niske temperature, praćene ledom i snijegom koji nosi zimska oluja Ion, zatvorile su brojne škole i tvrtke, a prometnice učinile neprohodnima ili opasnima. Otkazano je oko 4.000 letova zrakoplova.

Kretanje polarnog vrtloga zabilježili su i NASA-ini te NOAA-ini sateliti iz svemira (pogledajte snimke u galeriji).

Glavnim krivcima za ledenu nepogodu u SAD-u smatraju se polarni vrtlog i mlazne struje.

Polarni vrtlozi su cikloni s niskim tlakom zraka koji kruže u blizini Sjevernog i Južnog pola. Sjeverni, koji se okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, ima dva središta, jedan kod otočja Baffin, a drugi u sjeveroistočnom Sibiru. Njegova snaga ljeti slabi, dok zimi jača, a ovisi o razlici u temperaturama između ekvatora i polova.

Klimatolozi smatraju da globalno zatopljenje uzrokuje smanjivanje razlike između temperatura Sjevernog pola i ekvatora. To pak uzrokuje slabljenje polarnih vrtloga, ali i mlaznih struja koje djeluju kao svojevrsna barijera između sjevernih polarnih krajeva i južnijih dijelova polutke. Mlazna struja zbog toga usporava i počinje snažnije krivudati te stvara velike meandre koji omogućuju prodor ledenog polarnog zraka duboko na jug, što se ovih dana događa u SAD-u. Sporije kretanje vrtloga također omogućuje duže hlađenje zraka koji tako postaje gušći i teži pa ponire dalje na jug.