CROBAROMETAR

Pogledajte s čime su hrvatski građani najzadovoljniji, a što ih najviše muči

26.05.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Nakon što su jučer u Dnevniku prezentirani rezultati koji se odnose na rejtinge stranka, stavovi građana o smjeru u kojem država ide te njihova zadovoljstva političarima i državnim institucijama, Nova TV donosi nastavak istraživanja – koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života

Prema istraživanju najveći problemi koji muče građane u svibnju su visoke cijene i inflacija, zatim životni standard, odnosno niske plaće, korupcija i kriminal, gospodarska situacija te siromaštvo.

Školskim rječnikom rečeno – trojka je ocjena s kojom relativna većina ispitanika ocjenjuje općenito kvalitetu života u Hrvatskoj, odnosno, kako je živjeti u našoj zemlji gledajući iz njihovog kuta. Prosječna ocjena ovdje je 2,73, što je nešto niže nego prošli mjesec.

Prosječna ocjena osobne kvalitete života je 3,17. To je također blagi pad u odnosu na prošli mjesec. Ocjenu veće od tri, za kvalitetu vlastitog života daje više od trećine ispitanika, njih 36,4 posto. Svojim životom, gledajući po regijama, najviše su zadovoljni u Zagrebu. Međutim, nijanse su doista malene, odstupanja nisu velika – svi daju ocjenu dobar.

Prema istraživanju, svojim životom u Hrvatskoj najzadovoljniji su mladi do 30 godina. I visokoobrazovani. I za jedno i za drugo ocjena četvorka. Mladi do 30 godina zadovoljstvo ocjenjuju s 3,6, a skupina visokoobrazovanih građana sa 3,52

Prema ocjenama koje su dali, građani u Hrvatskoj osjećaju se sigurno - tu su dali najvišu ocjenu, solidnu trojku. Ocjenu tri dali su i kvaliteti obrazovnog sustava, a jednako razmišljaju i kada je riječ o slobodi i neovisnosti medija.

Iako nam je vanjska politika u ozračju stalne svađe predsjednika i premijera - na položaj Hrvatske u svijetu gledaju kao dobar. Dokaz da ministar Beroš ima još puno posla pokazuju i brojke - kvaliteta zdravstva na granici je dvojke i trojke, baš kao i poštivanje ljudskih prava. Kad je u pitanju lakoća pronalaska radnog mjesta – ne dostiže se trojka kao ni kupovna moć građana. Ne stoji dobro ni rad državnih i javnih institucija i tvrtki.

Podbačaj je i kod uspješnosti gospodarenja otpadom. Jako niska ocjena i za visine plaća, a na samom dnu, što više i nije iznenađenje - pravosuđe i rad političara.