HUBBLEOVO REMEK-DJELO

Pogledajte presjek povijesti svemira u jednoj slici!

17.04.2014 u 16:39

Hubbleovo remek-djelo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/ESA

Bionic
Reading

Legendarni teleskop Hubble, koji se do sada nebrojeno puta proslavio spektakularnim fotografijama egzotičnih nebeskih tijela i pojava, ovih je dana napravio još jedno remek-djelo – snimio je presjek svemira u kojem se vide objekti iz najrazličitijih faza razvoja kozmičke povijesti

Na snimci, čija je ekspozicija trajala punih 14 sati, vide se tijela u rasponu od susjeda do onih koja su nastala u ranim godinama stvaranja. Neka od njih su milijarde puta bljeđa od zvijezda koje se jedva mogu vidjeti golim okom, a Hubbleov pogled seže preko pola puta do ruba vidljivog svemira. Većina galaksija na fotografiji udaljena je oko pet milijardi godina od Zemlje.

Istraživanje ovog područja pokazalo je da tijela koja nam se čine bliskima ponekad razdvajaju milijarde svjetlosnih godina. Uzrok ove optičke iluzije je činjenica da neke skupine galaksija leže na istom pravcu gledanja. Neke od najudaljenijih galaksija u pozadini iskrivljene su zbog efekta koji je poznat kao gravitacijska leća. Naime, bliže masivne galaksije svojom gravitacijom iskrivljuju vremensko-prostorni kontinuum i tako savijaju putanje svjetlosti slično kao što to čine leće. Na taj način djeluju kao prirodni kozmički teleskopi.

Spomenuti efekt lijepo se vidi na primjeru sustava koji se zove CLASS B1608+656 koji u središtu slike izgleda kao mala petlja. Sastoji se od dvije bliže galaksije koje iskrivljuju i pojačavaju svjetlost udaljenog kvazara poznatog kao QSO-160913+653228. Svjetlost ovog blještavog kruga materije koji je zabilježen u trenutku dok upada u crnu rupu, proputovala je dvije trećine svemira, odnosno devet milijardi svjetlosnih godina prije nego što je stigla do nas.

Astronomi su na slici otkrili još dvije gravitacijske leće koje su nazvali Fred i Ginger po slavnom holivudskom glumačko-plesačkom paru (pogledajte gore na slikama u galeriji).

Hubble je najpoznatiji svemirski teleskop koji su zajedničkim snagama izgradile i 1990. lansirale američka i europska svemirska agencija. Nalazi u orbiti oko Zemlje na 600 km visine gdje je smješten uz pomoć Space Shuttlea. U početku je imao problema s greškom u ogledalu, međutim nakon korekcija snimio je izuzetno kvalitetne slike svemirskih tijela i pojava u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom dijelu spektra koje su izmijenile naše predodžbe o svemiru. Dug je 11 m, širok 4,2 m i težak 11 tona. Zemlju obilazi za prosječno 96 minuta pri brzini od 28.000 km/h.

Loading player...