iz francuske gvajane

[VIDEO] Povijesni dan za istraživanje svemira: NASA u orbitu lansirala super teleskop od devet milijardi dolara

25.12.2021 u 10:10

Bionic
Reading

NASA-in svemirski teleskop James Webb, revolucionarni instrument vrijedan devet milijardi dolara trebao trebao bi biti lansiran u subotu iz Francuske Gvajane, otvarajući novo doba astronomskih istraživanja.

Snažni infracrveni teleskop, kojeg je NASA predstavila kao premijerni opservatorij za svemirsku znanost sljedećeg desetljeća, poletio je u svemir u raketi Ariane 5 koja je lansirana u 13.20 sati po srednjoeuropskom vremenu iz lansirne baze Europske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Instrument težak 6.350 pušten je iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Webb teleskopu će nakon toga trebati mjesec dana da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milijun milja od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

Za usporedbu, Webbov prethodnik, svemirski teleskop Hubble, kruži oko Zemlje s udaljenosti od 340 milja, ulazeći i izlazeći iz sjene planeta svakih 90 minuta.

  • +2
Svemirski teleskop James Webb Izvor: EPA / Autor: ESA/MANUEL PEDOUSSAUT HANDOUT

Ovaj teleksop, nazvan po čovjeku koji je nadzirao NASA-u tijekom 60-ih, oko sto puta je osjetljiviji od Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesta čoveka u njemu.

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde, dok je Hubble djelovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim duljinama.