SUNČEVO OKO

Pogledajte najljepšu snimku Sunčeve pjege

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 25.08.2010 16:30
  • Objavljeno 25.08.2010 u 15:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Promatračnica Big Bear napravila je dosad najdetaljniju snimku Sunčeve pjege veličine Zemlje koja na fotografiji izgleda poput magičnog oka ili cvijeta

Promjer pjege je oko 13.000 kilometara, a temperature u središtu dosežu gotovo 6.000 Celzijevih stupnjeva. Okružena je nepravilnim oblicima tzv. granulacijom koju stvaraju plinovi što se dižu iz unutrašnjosti Sunca. Svako 'zrno' je promjera oko 1.000 kilometara.

Teleskop koristi prilagodljivu optiku – dijelove koji se podešavaju u skladu sa smetnjama u atmosferi i ispravljaju nastale distorzije.

Znanstvenici smatraju da magnetske strukture poput Sunčevih pjega snažno utječu na vremenske prilike na Zemlji. Moćne solarne oluje mogu izazvati kvarove na satelitima, uzrokovati prekide u komunikacijama, pa čak i srušiti sustave opskrbe električnom energijom.

Sunčeve pjege su područja u kojima snažna magnetna polja izbijaju na površinu Sunca. Traju po nekoliko dana, a temperatura im je uglavnom viša ili niža od okolne.

Profesor Philip R. Goodewill s Tehnološkog instituta u New Jerseyju objasnio je da su fotografije snimljene novim solarnim teleskopom koji ima rezoluciju od oko 80 km na Sunčevoj površini. Njegovih 97 zrcala ispravilo je atmosferske distorzije. Do ljeta 2011. Big Bear Solar Observatory planira povećati broj prilagodljivih ogledala na čak 349. Promatračnica se nalazi na obalama jezera Big Bear u Kaliforniji. Budući da je smještena na nadmorskoj visini od 2.067 metara u području s puno vedrih dana i prorijeđenom atmosferom, uvjeti za istraživanje Sunca i njegove fizike izuzetno su povoljni.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi