ČESTITAO I VRH DRŽAVE

[VIDEO/FOTO] Pogledajte kako muslimani obilježavaju Kurban-bajram u Hrvatskoj, a kako u BiH

11.08.2019 u 10:16

Bionic
Reading

Muslimani slave Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, najznačajniji je islamski blagdan. Dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i traje četiri dana.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga. Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz susjedstva koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone, piše HRT.

  • +8
Muslimani su klanjajući Bajram-namaz dočekali Bajram u malom bosanskom selu Umoljani Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Običaj je da se kuća i ulica posebno očiste, a da se vjernici svečano obuku. U zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Džamija u Umoljanima jedna je od rijetkih koja je preživjela srpski rušilački pohod na Bjelašnici Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, muftiji Azizu Hasanoviću uputio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

'U povodu ovogodišnje proslave Kurban bajrama izvolite, poštovani muftija Hasanoviću, primite iskrene blagdanske čestitke sa željom da slavlje Bajrama donese Vama, Vašim suradnicima i vjernicima obilje radosti, mira, uzajamne dobrote i zajedništva', stoji u čestitci predsjednika HBK nadbiskupa Puljića.

Namaz u zagrebačkoj džamiji Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Čestitku predsjedniku Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu efendiji Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti poslali su i predsjednica, premijer te predsjednik Hrvatskog sabora.

'Neka vam predstojeći dani Kurban-bajrama budu poticaj za nova promišljanja i odricanja za dobrobit svoje zajednice i vjere. Mešihatu Islamske zajednice i svim muslimanima u Hrvatskoj čestitam Kurban bajram, a svima želim obilje mira i napretka s nadom i željom za daljnju izgradnju dobrih odnosa. Bajram šerif mubarek olsun!, poručio je, među ostalim, premijer Andrej Plenković.

  • +15
Zagreb: Obilježavanje islamskog blagdana Kurban-bajrama Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Neka ovaj blagdan bude ispunjen srećom zajedničke proslave uz obitelj i prijatelje te poticaj svakom islamskom vjerniku za promišljanje o vlastitom doprinosu općem dobru u društvu. Bajram Šerif Mubarek Olsun!, stoji u čestitki predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

'Neka vas ovaj veliki islamski blagdan požrtvovnosti, solidarnosti, zajedništva i brige za bližnje obdari radošću, mirom, ljubavlju i blagostanjem te doprinese jačanju međusobnog poštovanja i razumijevanja te promicanju mira i dobra za svakog čovjeka. Bajram šerif mubarek olsun! Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen!', poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.