'ODSTREL' MINISTRA U VOLGOGRADU

Pogledajte kako je Medvedev odrao Kudrina

27.09.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Još uvijek se ne sliježe prašina u ruskoj javnosti nakon brisanja poda koje je predsjednik Dmitrij Medvedev jučer u Volgogradu obavio sa sad već bivšim ministrom financija Aleksejem Kudrinom

Obračun Medvedva s Kudrinom snimljen kamerama Russia Todaya

Ako Medvedevljeva izvedba i nije bila tako 'atraktivna' kao Jeljcinova ili Putinova, ipak je Kudrin, uz gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, najmoćniji političar koji je poljubio ježa suprotstavivši se 'naznačenom predsjedniku'. Medvedev je u više navrata tijekom svog mandata pokazao autoritet – ali je i dalje uvriježeno mišljenje da svojim političkim mišićima ne bi impresionirao nikoga da iza njega ne stoji 'pravi snagator' Vladimir Putin, kojem je Medvedev, navodno, bespogovorno lojalan.

Još nema službene reakcije premijera Putina na okršaj Medvedeva s jednim od njegovih ključnih ministara, no list Kommersant ne dvoji čiju će stranu zauzeti premijer. U današnjem broju piše kako neslužbeno najmoćniji političar, i prilično sigurna oklada za novog-starog predsjednika od proljeća 2012. godine, 'ne dozvoljava takve ispade državnih dužnosnika' i grubo potkopavanje Medvedevljevog autoriteta.

Kudrin je, podsjetimo, reagirao odmah nakon što je odjeknula dugo očekivana vijest da se Medvedev neće kandidirati za drugi mandat, a nakon čega su krenule spekulacije da će se dogodine zamijeniti s Putinom na relaciji Kremlj-Bijeli dom i preuzeti premijersku poziciju.

Tijekom boravka u SAD-u, Kudrin je izrazio sumnju da će nastaviti raditi u vladi koju bi vodio Medvedev, s obzirom da se ne slaže s njegovim ekonomskim kursom – uključujući poreznu i investicijsku politiku. Riječ je od jednom od istaknutijih stručnjaka u ruskom ekonomskom gremiju; pripisuju su mu se zasluge za relativno uspješan prolazak Rusije kroz globalnu financijsku krizu. Stoga i ne čude najave kako Kudrin ipak neće nestati sa scene poput bezgranično korumpiranog i istrošenog Lužkova; već se spominje da bi mogao preuzeti funkciju guvernera centralne banke.