u centru našica

Pogledajte kako izgleda obnovljeni dvorac obitelji Pejačević, imat će muzej na pet etaža i wine bar

06.09.2023 u 14:53

Bionic
Reading

Jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Našicama, dvorac obitelji Pejačević, uskoro će zasjati u punom sjaju. Klasicistički dvorac, smješten u srcu grada, svjedočanstvo je bogate povijesti i kulture ovog kraja.

Radovi na rekonstrukciji dvorca trenutno se privode kraju, a rezultati očaravaju svojom ljepotom. Većina podova i stropova je temeljito obnovljena, prostorije su opremljene modernim sustavima za grijanje i hlađenje te rasvjetom. Trenutno su u tijeku posljednji obrtnički radovi u unutarnjim prostorijama.

Sve će biti gotovo do kraja godine

'Dovršetak radova očekuje se krajem ove godine, nakon čega će najveći dio obnovljenog prostora dobiti na korištenje Zavičajni muzej Našice, koji priprema nove sadržaje stalnoga postava prema usvojenoj muzeološkoj koncepciji u kojoj se posebna pažnja posvećuje baštini obitelji Pejačević, a posebno Dore Pejačević, prve hrvatske skladateljice', pojasnila je za Pixsell Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Osim muzeja, dvorac će primiti i druge kulturne institucije. Hrvatsko kulturno društvo Lisinski i Gradska glazba Našice koristit će ove prostore za svoje aktivnosti.

Nakon mnogo godina u funkciji će biti svih pet etaža. To se prvenstveno odnosi na prostor potkrovlja, u kojem će se urediti velika multifunkcionalna dvorana s kapacitetom oko 100 sjedećih mjesta te prostor podruma, koji je građevinski saniran i dobro izoliran od vlage, a u njemu će biti smješten wine bar.

Projekt vrijedan 100 milijuna kuna

Jedan je to od najvećih projekata u Našicama, vrijedan 99,9 milijuna kuna, kojeg 85 posto sufinancira Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj.

'Obnavljaju se Veliki i Mali dvorac, Gregorova vila i perivoj Pejačević. Gregorova vila je već gotova, stigla je uporabna dozvola i tamo se seli knjižnica. Veliki dvorac je pri kraju, iz vana je gotov, a do kraja godine će biti sve završeno. Mali dvorac je isto u visokoj fazi završetka', rekao je Miroslav Umiljanović, predsjednik MO Martin.

  • +5
Dvorac obitelji Pejačević u Našicama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bogata povijest

Dvorac Pejačević u Našicama izgrađen je 1812. godine, a još ga se naziva i Veliki dvorac kako bi se razlikovao od Maloga dvorca, još jednog objekta obitelji Pejačević u našičkom perivoju. U svojoj povijesti nekoliko je puta mijenjao izgled, a današnji je dobio polovicom 19. stoljeća.

Dvorac je jednokatan prema glavnom južnom pročelju i centru naselja, a dvokatan prema perivoju. Dvorac je, zajedno s perivojem, jedan od najkvalitetnijih primjera historicizma u ovome dijelu Hrvatske.

Sve do Drugog svjetskog rata bio je u vlasništvu plemićke obitelji Pejačević iz koje potječu dva hrvatska bana, Ladislav i Teodor, kao i prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević. Unutrašnjost dvorca bila je bogato opremljena stilskim namještajem, stropnim štukaturama, drvenim zidnim oblogama i dekorativnom stolarijom, a obitelj je u njemu čuvala i vrlo vrijednu zbirku umjetnina.

U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata do danas na dvorcu je obavljeno niz većih ili manjih zahvata na sanaciji i obnovi, a njegov su prostor koristile brojne našičke udruge i ustanove.

Grad Našice je 2015. riješio imovinsko-pravne odnose s nasljednicima obitelji Pejačević i postao vlasnik ovoga objekta te pokrenuo postupak njegove zaštite i obnove.

Tekst: Paula Bosančić/Pixsell