poligon 'crvena zemlja'

[VIDEO] Pogledajte kako pričuvnici HV-a vježbaju gašenje požara

18.10.2019 u 13:51

Bionic
Reading

U vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu i na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ kod Knina, u petak je održana obuka pričuvnog sastava Hrvatske vojske o Pomoći civilnim institucijama i o Protupožarnoj zaštiti, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH

Obuka pričuvnika 5. pješačke pukovnije Split počela je 14. listopada, a traje do 23. listopada.

Uz djelatnike i pričuvnike 5. pješačke pukovnije, čiji je zapovjednik brigadir Željko Nakić, na dijelu obuke bili su i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Šibensko-kninske županije.

Uvježbavane zadaće i procedure uključivale su ulazak i izlazak iz višenamjenskog helikoptera Mi-8 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i prebacivanje snaga zrakom i praktičan rad na improviziranom požarištu uz potporu zračnih vatrogasnih snaga, odnosno zrakoplova Airtractor A-802 HRZ-a.

Obuka ima širi značaj, jer razvija sposobnosti pričuvnog sastava Hrvatske vojske za pružanje pomoći civilnim institucijama u gašenju velikih šumskih požara te obuhvaća i međuresorno djelovanje, ističu iz MORH-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Brigadir Nakić rekao je da je zadovoljan velikom motiviranošću pričuvnika koja je najbolji pokazatelj kako se obuka odvija.

„Pričuvnici nisu zakinuti niti u jednom segmentu, njihovim poslodavcima refundiraju se troškovi zbog izostanka s posla, pričuvnici također dobivaju propisanu naknadu, opremljeni su kvalitetnim odorama i opremom i zadovoljni smještajem i prehranom. U obuci je vrlo bitna interakcija s civilnim sektorom, prvi put stavili smo naglasak na protupožarne aktivnosti jer požari čine najčešće krizne situacije u Dalmaciji“, rekao je zapovjednik 5. pješačke pukovnije.

  • +19
Pričuvnici vojske uvježbavaju gašenje velikih šumskih požara Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Darko Dukić iz Vatrogasne zajednice Šibensko - kninske županije podsjetio je da vatrogasci kontinuirano provode zajedničku obuku s pripadnicima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga HV-a, no sada prvi put rade s pričuvnicima.

“Cilj je da sve državne službe budu spremne i sinkronizirane za zajedničko djelovanje a ovdje se već i pripremamo za nadolazeću protupožarnu sezonu”, istaknuo je Dukić.