U AFGANISTANU

Poginula petorica poljskih vojnika

21.12.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Petorica poljskih vojnika, pripadnika NATO-ovih međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) poginula su u srijedu u eksploziji bombe kućne izrade dok je njihov konvoj prolazio kroz Gazni, na jugoistoku zemlje, objavljeno je iz više izvora

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu na poljske snage u gotovo deset godina djelovanja međunarodnih snaga u Afganistanu.  ISAF, po svom običaju, nije htio otkriti nacionalnost žrtava. No zapadni sigurnosni izvor u Kabulu koji je htio ostati anoniman, rekao je za agenciju France Presse da je riječ o poljskim vojnicima. I poljska agencija PAP, pozivajući se na izvore 'bliske vladi', izvijestila je o pogibiji petorice poljskih vojnika u napadu na NATO-ov konvoj u Afganistanu.

Nakon ovih žrtava, broj ubijenih poljskih vojnika od njihova dolaska u Afganistan u ožujku 2002. popeo se na 36. Sigurnost u pokrajini Gazniju, uporištu talibanskih pobunjenika, u nadležnosti je poljske sastavnice međunarodnih snaga. Ondje je raspoređena glavnina od 2.600 Poljaka u Afganistanu.

Talibani koji se bore protiv afganistanske vlade i njezinih saveznika u NATO-u otkako su koncem 2001. svrgnuti s vlasti, odmah su u SMS poruci poslanoj AFP-u preuzeli odgovornost za napad.