osuđen za uvjetnu kaznu

Poduzetnik priznao da je namještao poslove sinu Darinka Dumbovića

09.04.2024 u 17:13

Bionic
Reading

Građevinski poduzetnik Goran Norković priznao je na zagrebačkom Županijskom sudu da je u dogovoru s bivšim petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem prepuštao poslove s gradom Dumbovićevom sinu Darku te je sporazumno osuđen na sedam mjeseci rada za opće dobro.

Kako se doznaje na sudu, Norković je u utorak, uz dobrotvorni rad, osuđen i na novčanu kaznu od 7000 eura.

Prošle srijede je na zagrebačkom Županijskom sudu, zbog postizanja nagodbe s još jednim od okrivljenika, odgođena sjednica optužnog vijeća koje je trebalo odlučivati o osnovanosti optužnice protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika optuženog za namještanje poslova s gradom oštećenim potresom.

Darinka Dumbovića optužnica tereti da je, od listopada 2019. do svibnja 2021. kao gradonačelnik Petrinje, dogovorio sa svojim sinom kao stvarnim voditeljem tvrtke u kojem je osnivač bila njegova supruga da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti osiguravati dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

Otac i sin Dumbović, stoji u optužnici, dogovorili su s Dejanom Dobrečevićem, Zlatkom Zagorcem i Goranom Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Poduzetnici osigurali mlađem Dumboviću poslove vrijedne 1,4 milijuna eura

Tako su u postupcima nabave radova u četiri navrata najprije odabirane ponude Dobrečevića, Zagorca i Norkovića, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, prema optužnici, izvelo i na platilo prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina.

Na taj su način, naglašava Uskok, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova u vrijednosti od 1,4 milijuna eura.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je u veljači prošle godine podiglo pred sisačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Ivana Dumbovića, također sina bivšeg petrinjskog gradonačelnika, kojom ga tereti za iznudu.