nezakonito pogodovanje

Podignuta optužnica protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika Dumbovića

31.01.2024 u 10:42

Bionic
Reading

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1956., 1982., 1979., 1976., 1978.) zbog počinjenja kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju. Među njima su bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegov sin

Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine u Petrinji, kao gradonačelnik Grada Petrinje (Darinko Dumbović, op. a.), sa svojim sinom II. okr. kao prokuristom i stvarnim voditeljem poslovanja trgovačkog društva (TD) u kojem je osnivač bila supruga II. okr., protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi tom TD-u osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada.

U tu svrhu su I. i II. okr. dogovorili s III., IV. i V. okr. da će u postupcima javne nabave u kojima je Grad naručitelj, a koji su od interesa za II. okr. i TD, njihova trgovačka društva i obrt podnositi ponude te da će po odabiru njihovih ponuda izvođenje radova prepustiti TD-u, pri čemu će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je TD stvarni izvođač radova.

  • +6
Podignuta optužnica protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika Dumbovića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Tako su u postupcima nabave radova za Grad u četiri navrata najprije odabirane ponude trgovačkih društava III. i IV. okr. te obrta V. okr. koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s I. i II. okr., izvođenje radova prepuštali TD-u koje je prepuštene radove izvelo i naplatilo., a III. i IV. okr. su sačinili dokumentaciju o izvođenju radova u kojoj nisu iskazali sudjelovanje TD-a.

Na opisani način okrivljenici su TD-u protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od 1.426.043,93 eura.