POREZNO RASTEREĆENJE

Poduzetnici zadovoljni: Moći ćemo redovito plaćati radnike

08.09.2014 u 14:32

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, najavio je prošli tjedan izmjene u sustavu PDV-a. Mjere kreću od 1. siječnja 2015., uz novinu da mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj već po naplaćenoj fakturi te da se diže i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati kod obrtnika s dva na tri milijuna kuna prihoda godišnje. U Ministarstvu se očekuje odgođeni prihod od naplate PDV-a za Državni proračun, i to najveći u početnom razdoblju nakon promjene sustava PDV-a, odnosno prvih godinu dana

'Oko 150 tisuća obrtnika i malih poduzetnika u Hrvatskoj imat će mogućnost odabira kako žele plaćati PDV. U vremenima nelikvidnosti i neplaćanja računa tako neće morati brinuti hoće li zbog plaćanja PDV-a doći u probleme odnosno blokadu ili stečaj', objasnio je ministar Maras prošloga tjedna.

Među obveznicima poreza na dobit provedena je anketa kojoj je cilj bio upoznati se s poslovanjem anketiranih poduzetnika u 2013. te utvrditi što misle o prijedlogu Ministarstva poduzetništva i obrta. U anketi su sudjelovala 83 poduzetnika s područja Grada Zagreba koji se nalaze u obračunskom sustavu, a uzorkom je zastupljena većina djelatnosti iz NKD-a 2007 (nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti). Većina anketiranih poduzetnika su mali porezni obveznici koji su u 2013. imali primitke do tri milijuna kuna (86 posto). Anketirani poduzetnici (65 posto njih) naplaćuju svoja potraživanja u roku od 60 dana. Za 70 posto anketiranih postotak potraživanja od kupaca, koje nisu uspjeli naplatiti manji je od 10 posto, a 85 posto anketiranih plaćalo je dobavljačima u roku od 60 dana.

Anketirani napominju kako bi im se povećala likvidnost te bi u skladu s tim mogli: redovito plaćati radnike, redovito podmirivati obveze prema dobavljačima i plaćati PDV iz vlastitih sredstava, a ne iz kredita na koji se plaćaju visoke kamate.

U Ministarstvu se očekuje odgođeni prihod od naplate PDV-a za Državni proračun, i to najveći u početnom razdoblju nakon promjene sustava PDV-a, odnosno prvih godinu dana. Prema simulacijama 'odgođeni prihod' od PDV-a u razdoblju od tri godine kretao bi se od 529 milijuna kuna do 1,1 milijarde kuna. Iznos 'odgođenog prihoda' ovisi o tri parametra: vrijednostima prosječnog vremena naplate potraživanja i plaćanja obveza dobavljačima, traženju povrata poreza i procjeni isplativosti ulaska u gotovinski sustav.

Predložene izmjene odredbi Zakona o PDV-u obuhvatit će ukupno 67.574 subjekata malog gospodarstva koji će imati mogućnost prelaska u gotovinski sustav plaćanja PDV-a i to 63.143 pravne osobe – poduzetnike koji su temeljem važeće zakonske regulative obveznici PDV-a u obračunskom sustavu (plaćanje PDV-a po ispostavljenom računu), zatim 4.431 fizičku osobu (obrtnici - obveznici poreza na dobit) koje plaćaju PDV po izdanom računu odnosno u obračunskom su sustavu PDV-a, dok će 71.765 fizičkih osoba (obrtnika) nastaviti plaćati PDV u gotovinskom sustavu kao i do sada (neće sa 1. 1. 2015. prijeći u obračunski sustav).

Ovaj prijedlog Ministarstva poduzetništva i obrta u skladu je s Europskom direktivom o PDV–u.