POTRAGA PO BRAČKIM UVALAMA

Podstrana na nogama zbog nestalog ribara

19.03.2009 u 17:31

Bionic
Reading

Ni drugog dana potrage nije nađen ribar Kažimir Jovanović (62) koji je jučer ujutro nestao ploveći na brodici iz smjera Podstrane prema Braču, a potraga, prekinuta večeras zbog mraka, nastavit će se sutra, izvjestila je večeras Služba traganja i spašavanja na moru

SPLIT - Služba traganja je danas posredstvom obalne radio postaje Split Radija pozvala sve brodove koji plove splitskim i bračkim kanalom da intenzivnije motre taj akvatorij kako bi pomogli u pronalaženju izgubljenog ribara.

U potrazi za nestalim ribarom danas su sudjelovali brod splitske Lučke kapetanije 'Pojišan' i brodica lučke ispostave iz Milne, a područje nestanka ribara nadzirao je helikopter Hrvatske ratne mornarice.

Lučkoj kapetaniji Split jučer ujutro obratio se Jovanovićev prijatelj rekavši da je zabrinut za njega jer je zapuhala bura, a on je isplovio iz Sutivana na Braču u ribarenje na brodici od 2,8 metra, bijele boje bez kabine s natpisom 'Konoba Reful'.

LK Split je o tome obavijestila posadu broda 'Pojišan' na putu za Makarsku. Oni su se nedugo nakon toga javili, rekavši da su prošli pored ribara koji odgovara opisu, te su vidjeli kako lagano plovi prema obali, bez traženja pomoći.

No, kad se Jovanović ni nakon toga nije vratio u Podstranu, Lučka kapetanija ponovno je uputila brod 'Pojišan', a pozvani su i svi trajekti za Supetar i Rogač da pooštre pregled akvatorija.

Jovanovićev sin Kruno kaže da mu je otac strastveni ribič, ali kako ima velikih zdravstvenih tegova. Naime, Kažimir je dijabetičar, s ugrađenom premosnicom, dakle i srčani bolesnik.

'Bila je bonaca, a onda je okrenilo na buru, bilo je ajme majko, računa san da je tu blizu, pa san ga zva na mobitel, al se nije javlja. Pripa san se, more se pinilo, nisan takav vitar u životu vidija, a ovdi san od rođenja', kaže Kruno Jovanović.

Njegov brat s prijateljima pretražuje bračke uvale u nadi kako im se otac skrio od nevere u jednu od njih. Obitelj ne može vjerovati da posada broda Pojišan nije dopratila njihova oca do Podstrane, ili da ga nisu preuzeli na svoju palubu.