PROFESOR IDE U SABOR

Podolnjak otkrio zašto Most kupuje vrijeme

09.11.2015 u 19:54

  • +12

Poznate face koje su osvojile najviše/najmanje izbornih glasova

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

'Ni bog nije svijet stvorio za jedan dan, pa nemojte ni od nas odmah sve očekivati', kaže nam prof. dr. Robert Podolnjak, novi zastupnik u Hrvatskom saboru koji na Markov trg dolazi s liste Mosta, najvećeg iznenađenje izbora, a po nekima i izbornog pobjednika s obzirom na to da se bez ruku njegovih 19 zastupnika, naglašavaju neki analitičari, neće moći ustrojiti nova vlada

'Zastupnici s liste Mosta neće se nikome prikloniti na način kako što se to prije radilo. Podršku će dobiti oni koji su za reforme koje smo javno zagovarali, a sada nam treba određeno vrijeme da napravimo njihov vremenski plan: što se od toga može učiniti za pola godine što za godinu i tako dalje. To je bitno jer o učinjenom ovisi podrška vladi', objašnjava profesor za zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Podolnjak ne vjeruje u mogućnost razilaženja zastupnika oko toga koga podržati, a na što upozoravaju neki analitičari s obzirom na heterogenost u Mostu i njegov kratak staž na političkoj sceni.

'Sumnjam u mogućnost našeg raspada. U Mostu su, bez obzira na razlike, ljudi koji su već pokazali veliki osobni integritet na terenu i svom profesionalnom radu, koji nisu spremni staviti opće dobro u drugi plan samo zbog sitnih osobnih probitaka', veli profesor ustavnog prava.

U III. izbornoj jedinici, gdje je Podolnjak jedini ušao u Sabor s liste Mosta, ova nova politička snaga imala je težak zadatak.

'Glasovi za Most jednim dijelom znače razočaranje birača s dosadašnjim političkim opcijama, a drugim dijelom da birači žele reforme i da jamstvo za njih vide u Boži Petrovu kao mladom političaru kojeg ocjenjuju vjerodostojnom osobom kojemu se može vjerovati da će uistinu raditi na promjenama koje najavljuje. Upravo zbog toga je Most na nacionalnoj razini dobio toliko povjerenje birača različitih trećih opcija koji su izašli u velikom broju. U trećoj izbornoj jedinici najkasnije smo se definirali. Iako smo neke kontakte imali i ranije, tek krajem rujna krenuli smo ozbiljnije. Tako je bilo premalo vremena za sve one koji su željeli uz Most otpočeti svoj politički život ili ga nastaviti. Osim toga, bio je i respektabilnih kandidata iza kojih su stajale financijski jake stranke, ali također treba reći da se neki nisu libili negativne kampanje najniže vrste. Zbog svega toga je rezultat Mosta u sjevernoj Hrvatskoj još vredniji. Drago mi je da su birači prepoznali Most, ali i mene, osobito u Varaždinu. A kada vam vaši sugrađani daju veću podršku nego drugi, ne možete reći da vas to ne veseli jer zapravo to najbolje govori o vama', naglašava Podolnjak koji zahvaljuje na podršci.

Svjestan je, međutim, da nisu vremena za slavlja.

'Ulazak u Sabor, kao i rad zastupnika, velika je čast, ali i obveza. Svaki posao doživljavam ozbiljno, pa ću i ovaj mandat nastojati raditi časno, pošteno i odgovorno, a imajući uvijek na pameti dobrobit građana', dugogodišnji varaždinski gradski vijećnik koji ulazi u Sabor, usprkos svim obvezama.