ŠIŠLJAGIĆ OŠTRO

'Podjela na dvije regije je velika prijevara!'

03.09.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić osudio je danas kao potcjenjivačke izjave prvog vladinog potpredsjednika Radimira Čačića i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, upućene Slavoncima, kako treba prestati plakati i pokazati sposobnost te da bi trebalo bi odmah sići sa ulica i ekrana, otići u radne sobe i početi raditi

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku Šišljagić je kazao kako se u izjavi Vesne Pusić 'nastavlja potcjenjivati Slavonce i ono što je učinjeno u Slavoniji i Baranji'. Dodao je kako je u toj županiji, iz raznih europskih fondova, do sada odobren 221 projekt, u vrijednosti oko 100 milijuna eura povučenih sredstava.

Među prvima smo u Hrvatskoj otvorili ured u Bruxellesu, kako bismo lobirali za projekte i možemo itekako biti zadovoljni povučenim sredstvima, a neka Pusić i Čačić pokažu svoje rezultate i što su oni napravili, poručio je Šišljagić

Ocijenio je kako se u Osječko-baranskoj županiji, za razliku od Banskih dvora, ništa ne događa slučajno te da Hrvatska ima dezorijentiranu vladu, 'koja nije do sada pokazala ni minimum sluha za probleme svojih građana'.

Želimo poslati poruku da je bilo previše pretjerivanja, na način da se sve ono što se radi na lokalnoj razini, ne samo na ovdje na istoku Hrvatske, već i drugdje, itekako potcjenjuje, rekao je Šišljagić

Drži kako je nakana vlade o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije 'velika prijevara hrvatskih građana, ali i Europske unije'. Najavio je da će županijiske vlasti o tome obavijestiti Europsku komisiju, šefa misije EU u Hrvatskoj Paula Vandorena, ali i djelovati preko Hrvatskog sabora, 'kako bi pronašli sve moguće načine da se ta suluda regionalizacija ispravi i država ustroji na pet regija, kako bi nerazvijeni krajevi mogli potpuno iskoristiti europske fondove, za svoj ubrzani razvoj'.


Direktor Regionalne razvojne agencije (RRA) Slavonije i Baranje Stjepan Ribić kazao je kako je za 221 do sada odobren projekt dobiveno 98,8 milijuna eura, od čega su do sada završena 152 projekata, vrijednosti 41 milijun eura.

U privlačenju sredstava iz nekih fondova, poput IPA-razvoj ljudskih potencijala i IPARD-a smo najuspješniji u Hrvatskoj, istaknuo je. Predstavnici mnogih županija dolaze u RRA kako bi učili od nas i naših primjera, a ne zato što plačemo ili gledamo televiziju, rekao je Ribić. Dodao je kako bi projekata bilo još više, da 'Hrvatska nije ovako centralizirana zemlja, jer sve županije u Hrvatskoj nemaju proračun ni približan gradu Zagrebu.