TKO JE MALENA NINA?

Podijelite fotografiju nepoznate djevojčice, možete pomoći!

05.11.2015 u 14:23

Bionic
Reading

Društvenim mrežama širi se fotografija malene Nine, kako zovu djevojčicu koja je stigla u Hrvatsku tijekom prolaska izbjegličkog vala, a za koju nitko ne zna tko je, ni ima li obitelj, a nemoguće je s njom verbalno komunicirati jer još nije otkriveno kojim jezikom govori. Fotografiju su, nakon dobivanja dozvole Hrvatskog Ministarstva socijalne skrbi, na svojem profilu na Facebooku objavili volonteri okupljeni u inicijativu 'Are You Syrious?' koja pomaže izbjeglicama

Sustav traženja obitelji pokrenut je preko UNHCR-a i Crvenog križa, no volonteri se nadaju da bi objava fotografije diljem Europe i Azije pa i dalje mogla dodatno pomoći u traženju zbog čega su i dobili dozvolu vlasti za objavu fotografije pa stoga mole da se podijeli njezinu fotografiju, posebice unutar izbjegličkih kampova diljem Europe te društvenih mreža i medija, koji su pohrlili popratiti slučaj malene Nine, kako je privremeno nazvana djevojčica.

IF YOU RECOGNIZE THIS GIRL OR HAVE ANY INFO ABOUT HER, PLEASE CONTACT US.She was found alone about a month ago in...

Posted by Are You Syrious on Thursday, 5 November 2015


Nadaju se da će to pomoći kako bi se možda konačno otkrilo tko je i ima li obitelj trogodišnja djevojčica za koju nitko ne zna tko je ni gdje se nalaze njezini bližnji ako ih ima. Ona trenutačno boravi u zagrebačkom Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj kamo je smještena nakon što je pronađena prije gotovo mjesec dana dok je lutala posve sama u jednom velikogoričkom parku.

Pretpostavlja se da se izgubila na početku izbjegličke krize kada su izbjeglice bili prebacivani vlakovima u Zagreb. O malenoj se ne zna gotovo ništa osim da se za svoju dob, koja je procijenjena na tri godine, ponaša iznimno pristojno i da je ni nakon mjesec dana nitko ne traži.

Osoblje doma u Nazorovoj s njom se sporazumijeva rukama, a djevojčica je već naučila i nekoliko hrvatskih riječi dok traje potraga i za nekime tko bi mogao pomoći u verbalnoj komunikaciji s malenom. Naime, izvorni govornici nekoliko jezika nisu uspjeli prepoznati jezik kojim se služi, a zasad se s malenom pokušalo razgovarati na arapskom, perzijskom, urduu, hindiju i azerskom jeziku.