novi problemi

Podignuta tužba u New Yorku, Trumpovi muljali s obiteljskom dobrotvornom zakladom?

14.06.2018 u 18:34

Bionic
Reading

Glavni tužitelj američke savezne države New York, Barbara Underwood, traži zatvaranje dobrotvorne zaklade Donalda Trumpa, pod optužbom da ju je aktualni američki predsjednik koristio za ostvarenje osobnih ciljeva kao i za podršku u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2016. godine.

Underwood je tužbu, u kojoj navodi cijeli niz navodnih kršenja zakona tijekom proteklog desetljeća podnijela u četvrtak pred Vrhovnim sudom države New York na Manhattanu. Traži od sudca da naredi zakladi, Trumpu i njegovoj obitelji da vrate novčana sredstava u iznosu od 2,8 milijuna dolara

Tužba se posebice bavi prikupljanje donacija Trumpove Zaklade za veteranske organizacije u Iowi 28. siječnja 2016. godine samo nekoliko dana prije republikanskih predizbora u toj saveznoj državi.

U tužba se navodi da je događaj bio gotovo u potpunosti vođen od strabe osoblja Trumpove kampanje koje je potom i odlučilo o odredištima na koja su sredstva otišla.

Država New York zabranjuje dobrotvornim organizacijama sudjelovanja u političkim događanjima.

"Kao što naša istraga otkriva, Zaklada Trump bila je malo više od čekovne knjižice gospodinu Trumpu ili njegovim poduzećima i neprofitnim organizacijama, bez obzira na njihovu svrhu ili zakonitost', navela je Underwood u izjavi navodi USA Today.

'Ovo nije način na koji bi privatne zaklade trebale funkcionirati i moj ured namjerava zatražiti odgovornost od čelnika Zaklade za zloupotrebu dobrotvorne imovine', istaknula je.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Underwood je optužila Zakladu za nezakonitu koordinaciju s Trumpovom predsjedničkom kampanjom.

Trump je tužbu nazvao ridikuloznom i krivnju za podizanje optužnice svalio na bivšeg glavnog državnog tužitelja Erica Schneidermana, starog Trumpova neprijatelja koji je osramoćen morao podnijeti ostavku prošlog mjeseca, nakon što je optužen za fizičko zlostavljanje više žena.

'Ljigavi njujorški demokrati i njihov sada osramoćeni Eric Schneiderman rade sve što mogu da me optuže za zakladu u koju je ušlo 18,8 milijuna dolara, a iz koje je izašlo u dobrotvorne svrhe 19,2 milijuna dolara. Neću se nagoditi' poručio.

Među tuženima su još i Donald Trump Jr., Ivanka Trump i Eric Trump.